Binnenland

Rijn en Maas kunnen extreme regens aan

Als in Nederland net zo veel regen was gevallen als vorige maand in Midden-Europa, dan zouden de Rijn en de Maas het water zonder noemenswaardige problemen hebben kunnen afvoeren.

Redactie politiek
24 September 2002 10:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

Dat staat in een rapport van het KNMI en het RIZA, het rijksinstituut voor waterbeheer, dat staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Direct na de overvloedige regenval in Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland heeft de bewindsvrouw de instituten gevraagd na te gaan wat de gevolgen van dergelijke wolkbreuken zouden zijn voor Nederland.

Het onderzoek spitst zich alleen toe op afvoercapaciteit van de rivieren. Dat wil dus niet zeggen dat er nergens in ons land gebieden onder water zouden staan door overvloedige regens. Op diverse plaatsen in Midden-Europa heeft het de eerste weken van augustus meer dan 400 millimeter geregend.

De onderzoekers hebben de neerslag in het stroomgebied van de Elbe overgeplaatst naar de Rijn en naar de Maas. Ze rekenden in dat geval met 10 procent minder neerslag omdat het Nederlandse landschap niet heuvelachtig is. Omgerekend zou Nederland 20 procent meer regen hebben gekregen dan tijdens de hoogwatercrisis in 1995. Maar omdat het toen winter was, zouden Rijn en Maas nu toch minder water hebben moeten afvoeren. In de zomer heeft er namelijk meer verdamping plaats. Bovendien is de grond minder verzadigd van vocht.

Omgerekend naar de Nederlandse situatie zou de waterafvoer via Rijn en Maas wel een zomers record bereiken, maar dat is altijd nog lager dan het echte record. De Rijn zou een piekafvoer van 11.600 kubieke meter water per seconde hebben. Dat is evenveel als in de winter van 1995. De afvoer staat daarmee op een derde plaats in de reeks van hoogwater van de afgelopen eeuw.

Voor de Maas zou een neerslaghoeveelheid als die van augustus hebben geleid tot een piekafvoer van 2600 kubieke meter per seconde. Dat is een vierde plaats in de reeks hoogwaters.

Een vergelijkbare hoeveelheid water als in 1995 zou in Nederland nu tot minder problemen leiden dan zeven jaar geleden. De regering heeft destijds besloten het onderhoud aan dijken versneld uit te voeren en waar nodig dijken op te hogen.

Daarnaast loopt er op dit moment een project om de waterafvoer van Rijn en Maas fors te vergroten. Uiterwaarden worden verdiept, obstakels verwijderd en zo nodig dijken verlegd. Door deze maatregelen moet de Rijn in 2015 16.000 kubieke meter water per seconde kunnen afvoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer