Economie

Kip Caravans failliet verklaard

UTRECHT - Kip Caravans in Hoogeveen is woensdag failliet verklaard. De rechtbank heeft een curator benoemd, die de mogelijkheden van een doorstart gaat onderzoeken. Dit heeft de CNV Bedrijvenbond laten weten.

Redactie economie
8 November 2007 09:20Gewijzigd op 14 November 2020 05:15

De tachtig personeelsleden waren dinsdag geïnformeerd over het dreigende faillissement. Gisterochtend was een groot deel van de vestiging in Hoogeveen al niet meer bereikbaar voor de werknemers, omdat de banken de boel op slot hadden gedaan, aldus Gerard van Dijk van de CNV-bond. Hij noemde het faillissement „triest, maar waar.”Kip is onderdeel van de Tirus Group, waartoe verder onder meer de Belgische caravanproducenten Beyerland en Chateau behoren. Door de aanhoudend slechte resultaten van de Belgische caravanbedrijven zag het moederbedrijf zich genoodzaakt faillissement aan te vragen voor alle zes de vestigingen in de Benelux.

Zowel de CNV-bond als FNV Bondgenoten denkt dat een doorstart van Kip een goede kans maakt. De problemen zitten bij de zusterbedrijven.

Bij het faillissement van Kip is volgens Van Dijk ook Caravan Centrum Meerkerk betrokken, een caravandealer in Zuid-Holland. Daar werken zo’n twintig mensen. Of zij ook in een mogelijke doorstart worden betrokken, is op dit moment onduidelijk.

Kip Caravans is vernoemd naar Jan Kip uit Hoogeveen, die in 1947 een caravan voor eigen gebruik bouwde en er vervolgens zijn beroep van maakte. De eerste Kipcaravans droegen namen als Kuiken en Krielkip.

Voorzitter Astrid Surstedt van de Kip Caravan Club, een vereniging van eigenaren, is onaangenaam verrast door de faillietverklaring. „Op de caravanbeurs zijn er nog 120 stuks verkocht, waaronder zeven topmodellen van 30.000 euro per stuk. De stemming was heel opgewekt.”

Of de 120 kopers hun Kip ook echt krijgen, is de vraag. Evenals de vakbonden hoopt Surstedt op een doorstart. Want „zo’n mooi Nederlands product mag niet verdwijnen. Kwalitatief is de Kip voor caravanliefhebbers het summum.” Is en was, want bij Kip liepen ze vooraan met innovaties. „Wij hebben er een uit 1990. Dat was de eerste caravan met zonnepanelen erop. Je moest ze eens zien als wij langs de kant stonden met onze Kip, met licht”, aldus Surstedt.

Het echte Kipgevoel ontwikkel je pas als je er een hebt, meent de voorzitter. En als je dat gevoel dan eenmaal hebt, wil je het ook delen en dan wordt je net als bijna 500 anderen lid van de Kip Caravan Club.

„Laat er geen misverstand over bestaan, de club gaat gewoon door”, aldus de voorzitter. Maar voor hoe lang nog, dat is de vraag. „Op den duur zullen we een soort natuurlijk verloop krijgen. Als mensen een nieuwe caravan willen en de Kip is niet meer te koop, dan zullen ze toch een ander merk kopen en dan mag je geen lid meer zijn.”

Op termijn zal de club een groep van verzamelaars worden, maar ze blijven bestaan. In tegenstelling tot het bedrijf, kan de club zich prima financieel bedruipen.

Nadat Jan Kip in 1947 was gestart met de bouw van caravans, nam de productie dusdanig toe dat Kip in 1962 binnen Hoogeveen naar een andere locatie verhuisde. Vier jaar later verkocht Kip zijn aandelen aan een Amerikaans bedrijf. De jaarproductie bereikte in 1971 een piek met 10.000 stuks. In 1993 sloot Kip Caravans zich aan bij H2, het latere Tirus. Dat bedrijf redde het financieel niet meer en vroeg daarom faillissement aan. Woensdag, precies zestig jaar na de oprichting, werd Kip failliet verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer