Koenders ziet belang religie in hulpbeleid
DEN HAAG - Religie is „ongelooflijk belangrijk”, maar tegelijkertijd een „buitengewoon ingewikkeld probleem.” Dat zei minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gisteren in een Kamerdebat over zijn beleidsplannen.
De minister presenteerde halverwege vorige maand een notitie waarin hij zijn plannen voor de toekomst uiteenzet. Die nota kwam direct onder vuur te liggen van CDA, ChristenUnie en SGP en de christelijke hulporganisatie Woord en Daad. Zij misten positieve aandacht voor religie. Dat onderwerp komt in de notitie nauwelijks voor.Ook maandag in het Kamerdebat over de nota lieten de drie politieke partijen zich er kritisch over uit. SGP’er Van der Staaij vroeg zich af of het niet „kortzichtig” is van Koenders om religie alleen te beschouwen als conflictstof. Hij wees erop dat religie in tal van ontwikkelingslanden een grote factor is en benoemde in het bijzonder de „waardevolle en vaak onmisbare rol” die kerken kunnen spelen bij bijvoorbeeld armoedebestrijding.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind benadrukte hetzelfde, daarbij puttend uit zijn eigen ervaringen in Afrika. „Als je kerken negeert, zul je veel mensen niet bereiken met hulp”, stelde hij. Juist in de fragiele staten (zoals Congo) waar Koenders aan de slag wil, speelt religie een grote rol.
Voordewind steunt het plan van Koenders om in het bijzonder vrouwen te helpen. Hij riep de minister op meer te doen aan de problemen -zoals verkrachting in oorlogsgebieden- die vrouwen aanzetten tot het plegen van abortus. Het toestaan van abortus is „symptoombestrijding”, aldus het CU-Kamerlid.
Koenders beloofde de religieuze organisaties niet te vergeten. Dat religie een „buitengewoon ingewikkeld probleem” kan zijn, komt volgens Koenders omdat sommige politieke leiders het geloof misbruiken om spanningen in een land te vergroten.