Binnenland

Enquête opnieuw spannend voor Korthals en Netelenbos

De voormalige ministers Korthals en Netelenbos zijn nog niet van de parlementaire enquêtecommissie af. Vrijdag volgt een laatste dag met vijf openbare verhoren. Hieruit moet duidelijk worden of de ex-bewindslieden ronduit gelogen hebben over de schikking van de Schipholtunnelfraude of dat ze alleen de schijn tegen hebben, zoals de commissie eerder al constateerde.

ANP
23 September 2002 16:27Gewijzigd op 13 November 2020 23:49

De politieke toekomst van Korthals, nu minister van Defensie, lijkt af te hangen van de eindconclusie van de enquêtecommissie over zijn optreden. Tijdens de verhoren bleek dat hij in de zomer van 2001 in een gesprek met OM-topman De Wijkerslooth al hoorde van de schikking van de Schipholtunnelfraude. Tijdens een debat in november vorig jaar ontkende hij dit echter. „Ik weet ook niet of ik me tijdens dat debat realiseerde dat ik al van die schikking afwist”, verklaarde Korthals tegen de commissie.

De huidige Noord-Hollandse commissaris van de koningin H. Borghouts was bij het gesprek tussen Korthals en de Wijkerslooth, omdat hij toentertijd de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie was. Hij moet kunnen aangeven of Korthals zich de kennis van de schikking had moeten herinneren in november.

Na Borghouts moeten voormalig persofficier J. Hartjes van het OM in Haarlem en bedrijfsjurist A. Hagdorn van de NS verschijnen. Zij waren betrokken bij de publicatie van de schikking. Toenmalig minister Netelenbos heeft keihard ontkend dat ze deze publicatie heeft vervroegd vanwege een debat in de Tweede Kamer. Hartjes en Hagdorn moeten kunnen vertellen hoe de vork dan wel in de steel zit, want het is duidelijk dat de schikking razendsnel is rondgekomen voor het Kamerdebat.

’s Ochtends hoort de commissie nog twee getuigen die niets met de bewindslieden te maken hebben. Allereerst verschijnt adjunct-directeur J. Spaargaren van bouwbedrijf Koop Tjuchem alsnog voor een verhoor. Hij haalde hij zich eerder de woede van de commissie-Vos op de hals door niet te komen opdagen voor een verhoor, omdat hij in het buitenland zat.

Spaargaren weet waarschijnlijk alles van de zogenaamde schaduwboekhouding van Koop Tjuchem, die aan de basis ligt van de enquête. Ook moet hij een duidelijker beeld kunnen geven van de omkoping van ambtenaren door zijn bedrijf. Koop Tjuchem-werknemers stelden tot dusver dat vooral spijtoptant A. Bos zich schuldig maakte aan het corrumperen van overheidsdienaren.

Na Spaargaren mag de Noord-Hollandse adjunct-directeur J. van Velden van bouwbedrijf BAM NBM zijn licht laten schijnen op de schaduwregistratie van zijn bedrijf. Van Velden is na Bos de tweede getuige die voor een tweede maal voor de commissie moet verschijnen. Eerder gaf hij grootschalige illegale werkverdeling toe tussen de grote bedrijven in zijn provincie. Van prijsopdrijving was daarbij volgens hem echter geen sprake.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer