Fisher topman ABN Amro
AMSTERDAM (ANP) – Mark Fisher is donderdag door de drie nieuwe eigenaren van ABN Amro officieel benoemd tot bestuursvoorzitter. De 47–jarige Britse bankier kan nu beginnen met de opsplitsing van de bank. De Nederlandse Bank (DNB) kreeg later op de dag drie extra mensen toegewezen om toezicht te houden op die opsplitsing.
ABN Amro hield donderdag achter gesloten deuren de laatste aandeelhoudersvergadering met Rijkman Groenink als bestuurder. Het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander benoemde tijdens de bijeenkomst de nieuwe bestuurders onder wie Sir Fred Goodwin van RBS, Jean–Paul Votron van Fortis en Juan Inciarte van Banco Santander.Het bankentrio wordt vanaf nu door de toezichthouders gevolgd bij iedere stap in het proces van opsplitsing. Dat herhaalde minister Wouter Bos van Financiën donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bos maakte tevens bekend dat daarvoor drie extra mensen bij DNB worden aangesteld.
Donderdag werd ook bekend dat de 58–jarige Groenink een extra vergoeding meekrijgt van 4,3 miljoen euro. De afvloeiingsregeling komt bovenop de aandelen en opties ter waarde van 26 miljoen euro die hem de afgelopen jaren zijn toegekend.
Directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de extra vergoeding „buitenproportioneel". „Dit had niet gemogen. Groenink is in al die jaren uitstekend beloond. Bovendien is hij zelf opgestapt". Ook CNV Bedrijvenbond hekelt de beloning van Groenink. „Een nieuw dieptepunt in de Rijkman Groenink Soap", was de reactie van CNV op de vergoeding van 4,3 miljoen euro. „Dit is op geen enkele manier uit te leggen aan werknemers". CNV wil dat Groenink zijn beloning deelt met het ABN–personeel.
Voorzitter Arthur Martinez van de raad van commissarissen zei donderdag in een interview met NRC Handelsblad dat de raad „in overleg" met Groenink heeft gekozen voor een terughoudende vertrekregeling. Dat is volgens Martinez „in lijn met de heersende publieke opinie".
Martinez blijft nog bij ABN Amro om de transitie zo goed mogelijk te begeleiden. De president–commissaris zei in het dagblad verder dat hij het „een gemiste kans" vindt dat de fusie met ING niet doorging. „Keuze een was ING, Barclays stond op de tweede plaats".
Uiteindelijk nam het trio na een maandenlange strijd met het Britse Barclays de grootste bank van Nederland vorig maand over voor 71 miljard euro. Fisher, die eerder RBS en NatWest succesvol integreerde, heeft anderhalve maand de tijd om een zogenoemd overgangsplan te presenteren. Het bankentrio verwacht ongeveer drie jaar nodig te hebben om het plan uit te voeren en de opsplitsing van ABN Amro af te ronden.