Buitenland

Massale protesten Venezuela tegen Chàvez

CARACAS (ANP) – Venezolaanse veiligheidstroepen zijn donderdag slaags geraakt met tienduizenden demonstranten in Caracas. Studenten leidden de protesten tegen president Hugo Chàvez. Hij wil de grondwet wijzigen om zich oneindig verkiesbaar te kunnen stellen, aldus CNN.

2 November 2007 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 05:14
CARACAS – De Venezolaanse oproerpolitie raakte donderdag slaags met demonstrerende studenten in de hoofdstad Caracas. De betogers zijn het niet eens met een serie voorgestelde grondwetswijzigingen die de macht van president Chavez vergroten. Foto EPA
CARACAS – De Venezolaanse oproerpolitie raakte donderdag slaags met demonstrerende studenten in de hoofdstad Caracas. De betogers zijn het niet eens met een serie voorgestelde grondwetswijzigingen die de macht van president Chavez vergroten. Foto EPA

„Chàvez wil zijn hele leven aan de macht blijven, maar dat is niet democratisch", aldus een van de demonstranten. Traangas, rubberen kogels en waterkannonen werden ingezet om de massa uiteen te drijven. De demonstranten liepen door de straten van de hoofdstad richting de Nationale Kies Raad, terwijl ze „vrijheid, vrijheid" scandeerden.Het parlement, dat geen oppositieleden kent, is vrijdag van plan een serie constitutionele veranderingen door te voeren. Venezolanen moeten de voorstellen in december goedkeuren via een referendum.

Onder de voorstellen vallen het verlengen van de presidentiële termijn van zes naar zeven jaar en het plaatsen van de centrale bank onder controle van de overheid. Ook mogen de autoriteiten arrestanten vastzetten zonder tussenkomst van een rechter tijdens de noodtoestand.

Chàvez’ populariteit en enkele geliefde maatregelen zoals het verkorten van de werkdag, zullen waarschijnlijk voor een eenvoudige winst zorgen, aldus analisten. De president is zeer populair onder de arme bevolking, onder meer doordat hij olie–inkomsten uitgeeft aan scholen, klinieken en voedselsubsidies.

Oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties en afgevaardigden van de katholieke kerk vrezen dat de burgervrijheden ernstig onder druk komen te staan.

Chàvez ontkent echter dat de hervormingen vrijheden ondermijnen. Volgens hem brengen de veranderingen het land dichter naar het socialisme en krijgen gemeentes meer zeggenschap over het uitgeven van staatsgelden voor lokale projecten, zoals het bestraten van wegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer