Doorwerker krijgt vrij bij geboorte kleinkind
ROTTERDAM - De eerste cao voor doorwerkende senioren is een feit. Vanaf 2008 hebben 65-plussers die bij een baas werken recht op een vrije dag bij de geboorte van een kleinkind.
Dat is een van de bepalingen die zijn opgenomen in de Doorwerkcao, die tot stand kwam op initiatief van de Stichting Senior Werkt en werd afgesloten door de vakbond LBV en de Vereniging van Doorwerkgevers.In Nederland hebben op dit moment zo’n 200.000 gepensioneerden een betaalde baan en als het aan het kabinet ligt worden dat er meer. „Zij zitten nu in een soort niemandsland; de regels zijn onduidelijk, gebrekkig of ze ontbreken”, aldus Ron van der Net van de Vereniging van Doorwerkgevers.
Bastiaan Poot van de LBV noemt een voorbeeld uit de praktijk. „Een 65-plusser kwam met zijn handen onder een stansmachine. Zijn werkgever had altijd netjes premie betaald, maar de verzekeraar weigerde uit te keren: vergoedingen golden alleen voor werknemers tot 65 jaar.”
De nieuwe cao is de eerste collectieve arbeidsovereenkomst voor doorwerkende (pre)gepensioneerde werknemers. De overeenkomst is brancheoverstijgend. De sector doorwerken is hiermee een feit.
Voorlopig geldt de cao voor bedrijven die zich hebben aangemeld, Senioruitzendbureau en administratieve dienstverlener De Doorwerkgever. De initiatiefnemers zijn nog in gesprek met andere bedrijven en grote werkgeversorganisaties.
Rond vrije dagen biedt de Doorwerkcao flexibeler voorwaarden dan gewone cao’s. Behalve de regel rond de geboorte van een kleinkind geldt dat een doorwerkende oudere recht heeft op vijf vrije dagen bij bijvoorbeeld het overlijden van een goede vriend.
Daarnaast kan een doorwerker niet worden verplicht om meer dan vijf dagen te werken of om nachtdiensten te draaien. De cao schrijft verder gelijkwaardige beloning voor: „Een 65-plusser dient hetzelfde te krijgen als een jongere collega in een vergelijkbare functie. Op dit moment heeft hij nog niet eens recht op het minimumloon.”
Studie was een ander speerpunt voor de samenstellers van de Doorwerkcao. Poot: „Werkgevers denken nu vaak: Ouderen weten alles wel. In de cao staat dat er eens in het jaar een gesprek over scholingsmogelijkheden wordt gevoerd.”
Onder scholing valt ook het onderwerp kennisoverdracht: senioren moeten gelegenheid hebben hun kennis over te dragen aan de jongere garde.
Kijk hier voor de volledige tekst van de doorwerkcao