Opinie

Geef de koning van Bhutan een Bijbel

Het prinselijk paar bezoekt de komende dagen het koninkrijk Bhutan. Jenö Sebök denkt dat de christenen daar het geweldig zouden vinden als onze prins de koning van Bhutan een Bijbel zou aanbieden.

26 October 2007 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 05:13
„Bhutan staat op de zevende plaats van Open Doors’ Ranglijst Christenvervolging. Het aantal Bhutaanse christenen wordt voorzichtig geschat op 13.000, waarvan een groot deel in het buitenland woont.” Foto Rita Willaert
„Bhutan staat op de zevende plaats van Open Doors’ Ranglijst Christenvervolging. Het aantal Bhutaanse christenen wordt voorzichtig geschat op 13.000, waarvan een groot deel in het buitenland woont.” Foto Rita Willaert

Van zondag tot en met dinsdag brengen prins Willem-Alexander en prinses Máxima een officieel bezoek aan het koninkrijk Bhutan, op uitnodiging van Zijne Majesteit koning Jigme Wangchuck. Het bezoek bestendigt de vriendschappelijke relatie tussen beide landen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Met 75 procent boeddhisten en bijna 25 procent hindoes is Bhutan officieel een boeddhistisch koninkrijk. Er staan dan ook veel bezoeken aan kloosters en tempels op het programma, en gesprekken met boeddhistische monniken.Het is nooit verkeerd om de relatie tussen Bhutan en Nederland te bestendigen. Wel is te hopen dat de Prins van Oranje en prinses Máxima van de gelegenheid gebruik zullen maken om een goed woordje te doen voor de christelijke minderheid in dit land, die zwaar wordt vervolgd. Zij zouden dat kunnen doen tijdens hun gesprek over ”Gross National Happiness”, de door Bhutan ontwikkelde ’meetlat’ voor duurzame sociaaleconomische groei, goed bestuur en het behouden en bevorderen van culturele waarden.

Ranglijst
Bhutan staat op de zevende plaats van Open Doors’ Ranglijst Christenvervolging. Het aantal Bhutaanse christenen wordt voorzichtig geschat op 13.000, waarvan een groot deel in het buitenland woont. Veel christenen wonen in het grensgebied met India. Zo’n 2000 van hen gaan in India naar de kerk. (De schattingen lopen erg uiteen.) Vanaf 1969 is het christendom officieel verboden door het parlement.

De christenen worden vooral vervolgd door familie, buren en boeddhistische monniken, maar ook de overheid maakt het hen moeilijk. Kerken zijn verboden en de overheid verbiedt christenen huisbijeenkomsten te houden als daar meer dan één gezin bij betrokken is. Als je christen bent, kun je moeilijk een lening bij de bank krijgen en kan het ook moeilijker zijn om een paspoort te krijgen. De regering heeft bedrijven opgedragen geen christenen in dienst te nemen. Christenen mogen niet in Bhutan begraven worden, zij zien zich genoodzaakt hun doden in India te begraven.

Christelijke scholen zijn uiteraard ook verboden. Kinderen van christelijke ouders worden gediscrimineerd op school en staan onder grote druk om deel te nemen aan de boeddhistische feesten. Het is voor hen vrijwel onmogelijk om door te leren aan een universiteit.

De Bijbel is een verboden boek; alleen boeddhistische religieuze teksten worden toegelaten. De samenleving en de overheid oefenen grote druk uit op de bevolking om zich aan de boeddhistische normen en waarden te houden. De zogenoemde nationale gedragscode is ontstaan uit de eeuwenoude boeddhistische traditie van Bhutan.

Geschenk
Onder de vele geschenken die Willem-Alexander en Máxima zullen krijgen, zullen zich ongetwijfeld enkele boeddhistische religieuze boekwerken bevinden. Wat zouden de 13.000 christenen in Bhutan het geweldig vinden als onze prins een Bhutaans Nieuwe Testament aan de koning van Bhutan zou aanbieden, met het dringende verzoek dit boek beschikbaar te stellen aan al zijn christelijke onderdanen.

De auteur is perswoordvoerder bij Open Doors, een stichting die zich wereldwijd inzet voor vervolgde christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer