Cultuur & boeken

Vragen voor zelfonderzoek van Koelman

Titel: ”Verborgen omgang”
Auteur: Jakobus Koelman
Uitgeverij: De Banier, Utrecht, 2007
ISBN 978 90 336 0723
Pagina’s: 70
Prijs: € 8,20.

Ds. J. Van Amstel
24 oktober 2007 08:54Gewijzigd op 14 november 2020 05:12

Ds. Jacobus Koelman dringt er bij zijn lezers op aan om veel de eenzaamheid te zoeken en alles aan de Heere voor te leggen. „Te weinig nemen wij in onze gejaagde tijd de gelegenheid om ons ’s morgens en/of ’s avonds af te zonderen en ons te bezinnen op ons leven. Niemand kan zeggen dat hij er geen tijd voor heeft. We zijn eerlijk wanneer wij zeggen dat we er geen tijd voor nemen. Zo zou het niet moeten zijn. We krijgen steeds meer ’vrije tijd’, maar we hollen van het ene naar het andere, zonder stil te staan en ons af te vragen waar we mee bezig zijn. Wat doen we met onze kostbare genadetijd?” Zo begint ds. C. J. Meeuse, predikant van de gereformeerde gemeente te Goes, zijn inleidend woord in een mooi gebonden uitgegeven boekje waarvan hij de hertaler en samensteller is. Dat er nu een tweede druk van verschijnt, toont aan dat het al door meer mensen gelezen is.

De uitgave bevat drie delen. Het eerste gedeelte gaat over een werkje dat in het Engels geschreven is door mr. Thomas Hooker en dat voor het eerst werd vertaald door Jacobus Koelman. Koelman was dienaar van het Woord te Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, ten tijde van de Nadere Reformatie. Hij heeft het niet gemakkelijk gehad. Hij was, evenals ds. Teellinck te Middelburg, sterk beïnvloed door wat aan de overkant van het water als piëtisme wordt aangewezen. Omdat hij de overheid niet gehoorzaam was ten aanzien van de viering van de feestdagen en het lezen van de vastgestelde formulieren, mocht hij zijn ambt niet langer uitoefenen. De kerken hebben hem echter niet afgeschreven! Velen is hij tot zegen geweest.

Niet alleen heeft Koelman nogal wat Engelse boeken vertaald, hij heeft zelf ook veel gepubliceerd. Daarvan zijn veel drukken verschenen, zoals in een ”Verantwoording” wordt aangegeven.

Koelman begint met weer te geven wat Hooker schrijft over de persoonlijke omgang met God, in dit boekje ”godsdienst” genoemd. Niet alles wat je in het verborgene aan de Heere kunt vertellen past in een openbaar gebed. Vandaar dat hij erop aandringt veel de eenzaamheid te zoeken en zo alles, maar dan ook alles aan de Heere voor te leggen, in schuldbelijdenis en in lofverheffing, om enkele dingen te noemen.

In het tweede gedeelte van deze uitgave ontvangen we van Koelman zelf nogal wat vragen voor dagelijks zelfonderzoek. En ten slotte kunnen we vijftig plichten voor iedere gelovige lezen om onszelf te onderzoeken voor het aangezicht van God, als we terugzien op de dag die Hij ons gaf. Leefden we tot Zijn eer? Op deze manier wordt leidinggegeven aan de verborgen omgang met de Heere.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer