„VS vechten mogelijk samen met Turkije”
ANKARA - De Verenigde Staten overwegen samen met Turkije met geweld op te treden tegen Koerdische PKK-rebellen in het noorden van Irak. Dat zegt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan in een dinsdag gepubliceerd interview met de Turkse krant Hurriyet.
„We verwachten om samen te werken, net als we in Afghanistan doen”, aldus Erdogan. Hij zegt dat een telefoongesprek zondag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, hem ervan heeft overtuigd dat de Amerikanen overwegen gezamenlijk ten strijde te trekken. „Ze vroeg een paar dagen de tijd.”De Amerikaanse president George Bush belde maandag met zijn Turkse ambtgenoot Abdullah Gül om samen naar een oplossing te zoeken voor het probleem van de Koerdische rebellen die vanuit Noord-Irak aanvallen uitvoeren op het Turkse leger. Bush telefoneerde met Gül en sprak via een beeldverbinding met de Iraakse premier Nuri al-Maliki, om te voorkomen dat het Turkse leger Irak binnenvalt en de situatie in het land en de regio verder destabiliseert.
Bush verzekerde Gül in het telefoongesprek dat Washington de Iraakse regering tot optreden tegen de rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zal manen, zei Witte Huiswoordvoerder Gordon Johndroe. Met Al-Maliki sprak hij af om samen met de Turkse regering te verhinderen dat de PKK vanuit Irak „terreuraanslagen voorbereidt of uitvoert.”
Bij zware gevechten tussen het Turkse leger en de PKK kwamen zondag zeker 44 mensen, onder wie 12 Turkse soldaten om het leven. Het Turkse leger zei maandag dat acht soldaten nog werden vermist. Het Turkse parlement verleende de regering en de krijgsmacht vorige week volmacht om militair tegen de PKK-strijders in Noord-Irak op te treden.
Tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië zei de Turkse premier maandag dat Turkije „de komende dagen” zal gaan optreden tegen de PKK in Noord-Irak als „verwachte ontwikkelingen” uitblijven. Hij zei tijdens een bijeenkomst met studenten van de universiteit van Oxford dat Irak de kampen van de PKK moet sluiten. „Als de kampen blijven, kunnen we dat niet tolereren”, aldus Erdogan.
De premier hoopt de komende dagen op nieuwe ontwikkelingen, maar als dat niet gebeurt „zullen wij zorg moeten dragen voor onze eigen situatie.” Ankara heeft al 100.000 militairen naar de grens met Irak gedirigeerd, gesteund door tanks, gevechtsvliegtuigen en helikopters. Het parlement heeft groen licht gegeven voor een inval.
Volgens Erdogan is met de Iraakse regering afgesproken dat Bagdad concrete stappen zou nemen tegen de PKK-kampen. Maar er gebeurt niets en daardoor wordt de kans op militaire actie van Turkije bijna onvermijdelijk, aldus de premier. „Ons geduld is bijna op”, voegde hij eraan toe.
Eerder op de dag zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, nog dat zijn land „alle diplomatieke wegen zal bewandelen voordat een militaire operatie wordt begonnen.” Babacan reist dinsdag naar Bagdad voor overleg met de Iraakse premier Nuri al-Maliki.
De PKK zegt intussen onder voorwaarden bereid te zijn tot een staakt-het-vuren met het Turkse leger. Dit bleek uit een aanbod dat maandag op een website van de PKK werd gepubliceerd. Turkije moet afzien van zijn plannen voor een invasie in Noord-Irak. Ook moeten de Turkse strijdkrachten de PKK niet meer aanvallen.