Standpunten inzake Kosovo verharden zich
WENEN (AP) - In het overleg over de toekomstige status van Kosovo hebben de standpunten van de Servische en de Kosovaarse onderhandelaars zich maandag verhard.
De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu zei dat de laatste gespreksronde in Wenen duidelijk heeft gemaakt dat de twee partijen het volledig oneens zijn. De Kosovaren eisen onafhankelijkheid, terwijl Servië hun alleen verregaande autonomie wil gunnen.Sejdiu zei dat het hardnekkig vasthouden van Servië aan formele soevereiniteit over de provincie doet denken aan de opstelling van Slobodan Milosevic, die in 1998-1999 militairen inzette om met etnisch-Albanese opstandelingen af te rekenen. De Kosovaarse premier Agim Ceku was nog directer: „Onafhankelijkheid is niet iets waar wij om vragen.”
Kosovo maakt formeel deel uit van Servië, maar wordt sinds de NAVO in 1999 ingreep door het westerse militaire bondgenootschap en de Verenigde Naties bestuurd. De etnisch-Albanese leiders van Kosovo hebben gezegd dat als er voor 10 december geen overeenstemming over de staatkundige toekomst is bereikt, zij eenzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen.
De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, wilde van geen deadlines weten. Hij zei dat aan alle volkeren in de westelijke Balkan vrede en stabiliteit moet worden geboden.
De partijen hebben afgesproken de onderhandelingen in Wenen op 5 november voort te zetten. EU-bemiddelaar Wolfgang Ischinger, de Amerikaanse gezant Frank Wisner en de Russische diplomaat Aleksandr Botsan-Chartsjenko hebben de partijen een plan van veertien punten voorgelegd waarin onafhankelijkheid niet uitdrukkelijk wordt genoemd, maar waarin de etnische Albanezen in Kosovo wordt verzekerd dat Servië niet weer een „fysieke presentie” zal vestigen in het gebied. In plaats daarvan zal de internationale gemeenschap civiel en militair aanwezig blijven.
Momenteel bevinden zich 16.000 militairen onder leiding van de NAVO in Kosovo. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, maande alle landen die aan de KFOR-troepenmacht deelnemen zich voor te bereiden op wat er na 10 december kan gebeuren. De Verenigde Staten zijn voor onafhankelijkheid van Kosovo, maar hun Europese bondgenoten voelen er weinig voor om een nieuwe staat te erkennen die niet erkend wordt door de VN-Veiligheidsraad. In die raad heeft Rusland, een bondgenoot van Servië, vetorecht.