Binnenland

Diaconieën steken geld in Agathos

CAPELLE A/D IJSSEL - De reformatorische thuiszorgonderneming Agathos krijgt mogelijk financiële steun van zeven Rotterdamse diaconieën om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Binnenlandredactie
19 October 2007 15:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

Dat bevestigt bestuursvoorzitter ing. J. van der Ham van Agathos. Vorige week sloot Agathos een sociaal plan met de vakorganisaties, waaronder de RMU. Dit plan spreekt van „een dreigend collectief ontslag voor een deel van het personeel vanaf 1 januari 2008.” In het plan staat verder dat Agathos bereid is een deel van het eigen vermogen te investeren om gedwongen ontslagen te voorkomen. Naast deze eigen bijdrage heeft Agathos echter een „substantiële bijdrage” van derde partijen nodig, aldus het plan.Van der Ham zegt daarbij in eerste instantie te denken aan het ministerie van Volksgezondheid, dat een subsidieregeling heeft ingesteld voor thuiszorgorganisaties waar de dreiging van collectief ontslag reëel is. Tot dusver deden 45 thuiszorgondernemingen daarop een beroep, waaronder Agathos. Naar verwachting besluit het ministerie in november welke aanvragen worden gehonoreerd. Bepalend daarbij is onder andere de volgorde van binnenkomst.

Als Agathos in aanmerking komt, is de werkgelegenheid van de thuishulpen A en de thuishulpen Plus die op 1 oktober een vast contract hadden, gegarandeerd tot eind 2008. Wijst het ministerie de aanvraag af, dan geldt een baangarantie tot augustus 2008. Na die datum zou hun baan dan alleen nog behouden kunnen blijven met aanvullende gelden van bijvoorbeeld de kerken, aldus Van der Ham.

De zeven diaconieën die Agathos mogelijk gaan steunen, waren enkele decennia geleden betrokken bij de oprichting van de thuiszorgonderneming. Elf diakenen uit deze Rotterdamse diaconieën vormen momenteel nog een zogeheten commissie van advies binnen Agathos, dat inmiddels landelijk werkt. Volgens Van der Ham heeft Agathos niet zelf om financiële steun gevraagd. „Het aanbod daartoe komt van de diakenen uit de commissie.”

De diakenen uit deze commissie zullen de kwestie in november aankaarten in hun eigen diaconieën, verwacht Van der Ham. In een binnenkort te verzenden notitie licht hij toe dat de hulp onder andere kan bestaan uit een financiële bijdrage aan gemeenteleden die cliënt zijn bij Agathos en door de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) minder uren hulp vergoed krijgen. Deze steun moet ertoe bijdragen dat Agathos aan deze cliënten straks dezelfde hoeveelheid zorg kan blijven leveren als nu. Een andere mogelijkheid is dat Agathos voor elk uur geleverde hulp aan „de achterban” een vaste bijdrage van „een aantal euro’s” ontvangt vanuit de diaconieën. „Sinds de huishoudelijke hulp uit de AWBZ is overgeheveld naar gemeenten zijn de vergoedingen voor elk uur huishoudelijke hulp dat wij leveren flink gedaald”, verduidelijkt Van der Ham.

De diaconieën van de gereformeerde gemeenten van Rotterdam-Centrum en Barendrecht staan positief tegenover het voorstel om bij te springen voor cliënten die door de WMO minder uren vergoed krijgen, aldus de beide scriba’s. Het voorstel voor een eventuele vaste bijdrage per uur kwam in deze diaconieën nog niet aan bod. In de vijf overige diaconieën is voor zover bekend nog niet gesproken over eventuele financiële steun aan Agathos.

Ds. W. Visscher, voorzitter van het deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg van de Gereformeerde Gemeenten, stelt in een reactie dat het geld van de diaconieën er is om arme mensen te ondersteunen, „niet om bedrijven in moeilijkheden te helpen.”

Of een diaconie met aanvullend geld moet bijspringen voor mensen die minder thuishulp zouden krijgen dan wellicht nodig is, is geheel afhankelijk van de plaatselijke situatie, aldus de predikant. „Het is verstandig als diaconieën daar goed over nadenken en daarin eigen afwegingen maken.”

Tot de overige 44 thuiszorgondernemingen die een beroep deden op de subsidieregeling van het ministerie behoren onder andere Beeuwkes Thuiszorg en Curadomi. Beide instanties, die hun aanvraag op de valreep indienden, hebben echter nog geen sociaal plan. Volgens een woordvoerster van het ministerie komen zij alleen voor een bijdrage in aanmerking als ze voor 29 oktober alsnog een sociaal plan insturen. „Maar het was handiger geweest als ze het meteen hadden gedaan.”

RMU-onderhandelaar Chr. Baggerman betwijfelt of Beeuwkes en Curadomi vóór 29 oktober in staat zijn een sociaal plan met de vakorganisaties overeen te komen, dat ook de goedkeuring van de leden kan wegdragen. „Wij zouden het jammer vinden als er subsidie wordt misgelopen doordat de aanvraag te laat of onvolledig is weggedaan. De voorwaarde om tijdig scholings-, herplaatsings- of mobiliteitsbevorderende maatregelen overeen te komen is keihard.”

Thuiszorgondernemer M. J. Beeuwkes zegt nog geen duidelijkheid te kunnen geven over de ontslagdreiging. „Er komen problemen, maar hoe groot die zijn, staat nog te bezien.” Voor zo’n zestig thuishulpen A wordt 2008 een beslissend jaar, schat Beeuwkes.

Directeur K. Stoter van Curadomi zegt uiterlijk over vier weken individuele gesprekken te zullen voeren met „een nog nader te bepalen aantal” thuishulpen A dat in zijn organisatie overtallig dreigt te worden. „Voorafgaand daaraan moet ik eerst overleggen met de leidinggevenden in elk rayon.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer