Binnenland

Marokkanen roepen op tot kalmte

AMSTERDAM (ANP) – Marokkaanse organisaties in Amsterdam hebben donderdag tot kalmte opgeroepen. De organisaties betreuren de rellen die in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zijn uitgebroken na de dood van de 20–jarige Bilal B., maar vinden het zorgelijk dat na de gebeurtenissen de roep om repressie en een harde aanpak steeds luider klinken.

18 October 2007 19:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

„Wij roepen het Amsterdamse Gemeentebestuur en lokale politiek op om haar verantwoordelijkheid te dragen en zich niet te laten leiden door de waan van de dag, maar duurzaam te investeren in mensen", aldus de organisaties in een verklaring.De onrust in het stadsdeel begon nadat zondag een politiemedewerkster in het politiebureau Slotervaart de 20–jarige Bilal B. had doodgeschoten. B. was het bureau binnengedrongen en stak met een mes in op de vrouw en een collega.

In tegenstelling tot de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten, verwacht minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken geen ’Parijse toestanden’ in het onrustige stadsdeel Slotervaart. „De schaal staat niet in verhouding tot wat er in Parijs is gebeurd", zei de minister donderdagmiddag nadat ze ’s ochtends een bezoek had gebracht aan het politiebureau in Slotervaart. Bij de rellen in Parijs en andere grote Franse steden staken relschoppende jongeren in het najaar van 2005 ruim 9000 auto’s in brand. In Slotervaart gingen sinds maandagavond tot nu toe vier auto’s in vlammen op.

De politie heeft woensdagavond acht jongeren opgepakt. Drie van hen, een van 18 en twee van 19 jaar oud, werden op het August Allebéplein betrapt met een jerrycan vol benzine. Vijf anderen (20 tot 32 jaar) zijn aangehouden op basis van vermoedens van het verstoren van de openbare orde.

De VVD–fractie in de Amsterdamse gemeenteraad pleitte donderdag voor een straatverbod voor de Marokkaanse relschoppers. De VVD in de Tweede Kamer sloot zich in de loop van de dag bij dit voorstel aan. Woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming zei dat probleemjongeren die met naam en toenaam bekend zijn bij de politie, preventief een straatverbod moeten krijgen.

Frank van Gemert, universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, twijfelt over de aanleiding van de rellen in Slotervaart. „Ik kan me niet echt voorstellen dat er een groot gevoel van onrecht en onbehagen bij deze jongeren heerst over wat er in het politiebureau is gebeurd". Van Gemert denkt aan ’een ander soort onvrede’. „Dat zou te maken kunnen hebben met een hardere aanpak van een specifieke groep jongeren in de buurt, die nergens meer welkom zijn, hun kansen hebben verspeeld en nu buiten rondlopen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer