Buitenland

Parlement Turkije voor invasie in Noord-Irak

ANKARA - Het Turkse parlement heeft woensdag met overgrote meerderheid een motie aangenomen waarmee de regering toestemming krijgt het leger over de grens met Noord-Irak te sturen om Koerdische rebellen te bestrijden.

Buitenlandredactie
18 October 2007 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 05:12

De vraag is nu of de Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan haar troepen daadwerkelijk Noord-Irak zal insturen om de strijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK aan te vallen. De Amerikaanse president George Bush riep Turkije woensdag dringend op daarvan af te zien.President Bush zei woensdag dat de Verenigde Staten aan Turkije duidelijk hebben gemaakt dat het land niet moet overgaan tot een inval in Noord-Irak. „We denken niet dat het in het belang van Turkije is om Irak binnen te vallen”, zei Bush tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

De Turkse premier Erdogan lijkt de uitspraken van Bush naast zich te hebben neergelegd. „De beslissing van het parlement is belangrijk, niet wat mensen zeggen”, zo citeerde een commercieel tv-station de premier. Het parlement gaf met 507 tegen 19 stemmen toestemming voor een inval in Noord-Irak, binnen een jaar. De motie werd gesteund door alle partijen in het parlement, op een kleine Koerdische factie na. Turkse leiders hebben benadrukt dat ze niet onmiddellijk na de autorisatie willen overgaan tot een offensief tegen rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij.

Enkele uren voor de stemming had de Iraakse premier Nuri al-Maliki nog zijn Turkse ambtgenoot gebeld om te benadrukken dat de regering bereid was om de „terroristische activiteiten” van de PKK op Iraaks grondgebied een halt toe te roepen. Ook onderstreepte hij de noodzaak van onderhandelingen tussen de twee naties.

In Parijs riep de etnisch Koerdische president van Irak, Jalal Talabani, de rebellen van de PKK op om niet meer op Turks grondgebied strijd te leveren. Tegelijkertijd drong hij er bij de Turkse overheid op aan om niet tot de inval over te gaan. „We beschouwen de activiteiten van de PKK als tegen de Koerdische én de Turkse belangen”, zei Talabani tegen journalisten. „We hebben de PKK gevraagd om een einde te maken aan de zogenaamde militaire activiteiten.”

Turkije heeft geklaagd over het gebrek aan Amerikaanse steun in de strijd tegen de PKK. Ook zijn de Turken boos over een motie die vorig week werd aangenomen in het Amerikaanse congres. Daarin werd de massamoord op Armeniërs in de jaren 1915-’17 in het Ottomaanse Rijk als genocide bestempeld. President Bush herhaalde woensdag zijn oproep aan het Congres om de motie niet aan te nemen. Hij benadrukte dat het Congres wel iets anders te doen had dan „het uitzoeken van de historische reputatie van het Ottomaanse Rijk.” Het is inmiddels onzeker geworden of de motie het zal halen nu meerdere Democratische afgevaardigden hun steun hebben ingetrokken omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen voor de Amerikaanse betrekkingen met Turkije.

De Syrische president Bashar al-Assad sprak intussen zijn steun uit voor een Turkse operatie in Irak. „Turkije is gerechtigd een offensief te beginnen tegen Koerdische strijders die vanuit Irak aanvallen uitvoeren op Turkse doelen”, aldus de Syrische president. „We begrijpen dat zo’n operatie gericht zou zijn tegen een zekere groep die Turkse militairen aanvalt”, zei Assad tegen verslaggevers tijdens een bezoek aan Turkije. „We kunnen dat accepteren als het goed recht van Turkije.”

NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer heeft met de president van Turkije gesproken om deze te manen terughoudend op te treden in de Koerdische crisis. De woordvoerder van De Hoop Scheffer heeft dat gezegd. Volgens hem sprak de NAVO-chef dinsdagavond met president Abdullah Gül en heeft hij ook zijn medeleven geuit in verband met dodelijke aanslagen door Koerdische strijders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer