Economie

Website volgt spoor van eurobiljetten

Als een geldautomaat zijn flappen uitspuugt, beginnen de eurobiljetten aan een ongewisse reis. Het ene tientje belandt in een oude sok, terwijl een soortgenoot alle uithoeken van de wereld aandoet. Een website brengt deze verspreidingspatronen in kaart. Met hulp van vrijwilligers met een „vreemde hobby.”

Frank van de Beek
12 October 2007 22:57Gewijzigd op 14 November 2020 05:11

Waar blijft mijn geld? Vrijwel niemand denkt na over de letterlijke betekenis van die vraag. Waar is bijvoorbeeld het biljet van 20 euro waarmee in een Duitse supermarkt de boodschappen werden betaald?Om de omzwervingen van biljetten na te gaan, richtte ene Philippe Girolami bij de invoering van de euro in 2002 www.eurobilltracker.com op. Iedereen kan op deze website serienummers van biljetten invoeren, samen met de postcode van de plaats waar de persoon zich op dat moment bevindt. Komt een nummer al in de database voor, dan is er sprake van een hit. Een treffer is het ultieme doel van enthousiaste eurobiljetvolgers, ook wel eurobilltrackers of kortweg ebt’ers genoemd.

De website telt inmiddels zo’n 115.000 gebruikers, die samen meer dan 35,5 miljoen biljetten hebben ingevoerd met een totale waarde van meer dan 730 miljoen euro. Gemiddeld komen er dagelijks zo’n 55 gebruikers bij. Het totaalaantal hits ligt op dit moment op 144.000. Een simpele rekensom leert dat de hitkans bij invoer op 0,4 procent ligt.

Deze lage waarde weerhoudt fanatiekelingen er niet van dagelijks een portie biljetten in te voeren. Het is een competitie wie de meeste flappen op zijn naam heeft staan. De vreemdste verhalen doen hierover de ronde. Zo zouden mensen hun bankbiljetten inwisselen voor kleinere coupures om ze, na invoer in de database, opnieuw in te ruilen. Vaststaat dat sommige gebruikers allerlei kunstgrepen uithalen om zo veel mogelijk flappen te registreren. Hoe anders lukt het ene Pincopallino & Co uit Italië om in zeven dagen 6556 biljetten in te voeren?

Een kaartje op de website laat zien dat de database vooral wordt gevoed vanuit België, Nederland en Finland. Ans Polder uit het Nederlandse Oosterhout spant de kroon. Zij registreerde inmiddels al meer dan 450.000 biljetten. „Het is een vreemde hobby”, zo gaf ze zelf ooit toe in een interview.

Het idee van Eurobilltracker is afgekeken van de Amerikaanse site Where ’s George, waarop dollars -onder andere met de beeltenis van George Washington- worden gevolgd. Deze database bevat inmiddels 130 miljoen biljetten. Canadezen kennen op hun beurt Where’s Willy, Zwitsers maken gebruik van CashFollow en Japanners doet het met Osatsu. Voor de eurozone zijn behalve Eurobilltracker ook nog de sites Eurotracer en MyEuroNote actief, maar deze initiatieven zijn kleinschaliger.

Eurobilltracker is niet commercieel. Op de site benadrukken de beheerders dat er geen banden zijn met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank of andere financiële instituten. Het gebruik van de site is gratis.

De website is vooral een platform voor een tijdverslindende hobby. De data geven echter en passant ook interessante cijfers. Zo blijkt 30 procent van de 55.000 tot nu toe in oktober in Nederland ingevoerde biljetten ook daadwerkelijk van Nederlandse afkomst te zijn. Duitsland is een goede tweede met 20 procent, Frankrijk volgt op 14 procent. Vlak na de invoering lag het eerste percentage nog op 90.

Ten slotte de proef op de som. Aanmelden is eenvoudig. Het (is0(

20 eurobiljet met de code x08228373977 komt uit de drukkerij van Giesecke & Devrient in het Duitse München, zo leert de database na invoer van de cijferreeks. Van een hit is echter geen sprake. Daar zal het voorlopig ook wel niet van komen, het biljet verdwijnt weer netjes in de spaarpot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer