Kamer: Polen moeten beter inburgeren
DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen CDA en PvdA willen samen met de VVD dat er meer aandacht komt voor de inburgering van gastarbeiders uit Polen en andere Oost-Europese landen. De drie partijen denken vooral aan het aanpakken van de taalachterstand bij ouders die hun kinderen hier naar school sturen.
Tweede Kamerlid Dijsselbloem van de PvdA pleit voor een verbrede leerplicht, waardoor ouders van Poolse kinderen die in Nederland naar school gaan een taalcursus moeten volgen. De VVD wil Poolse kinderen op een vroege leeftijd taalles geven. Van Toorenburg (CDA) wil verplichte opvoedingsondersteuning voor Oost-Europese ouders.Oost-Europese arbeidsmigranten kunnen, in tegenstelling tot nieuwkomers uit bijvoorbeeld Marokko of Turkije, niet verplicht worden tot inburgeringscursussen, omdat ze ingezetenen zijn van een EU-lidstaat. Maar volgens Dijsselbloem en Van Toorenburg betekent dat niet dat er geen inburgeringsproblemen zijn. „Het gaat weliswaar om Europeanen, maar ze hebben toch een wat andere cultuur en een ingewikkelde taal”, zegt Van Toorenburg.
Het is niet bekend hoe groot de groep Oost-Europeanen is die zich blijvend in Nederland vestigt. Dijsselbloem en Van Toorenburg gaan ervan uit dat het niet om grote aantallen gaat. „De meesten zullen teruggaan”, verwacht Dijsselbloem. „Maar een deel zal blijven”. Hij wil daarom dat er snel wetgeving komt om taalproblemen te kunnen aanpakken. „Anders zijn we straks weer niet goed voorbereid.”
CDA, PvdA en VVD willen ook dat gemeenten migranten die aankloppen om een uitkering verplichten tot taalcursussen. Dat kan al binnen de huidige wetgeving, maar volgens Dijsselbloem gebeurt dat lang niet overal. Gemeenten schrikken volgens hem soms terug voor de kosten van die cursussen.
Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) stelt dat het altijd goed is als mensen die Nederland binnenkomen inburgeren, ongeacht waar ze vandaan komen. Hij wil gaan zoeken naar manieren om toch inburgeringsmogelijkheden te bieden aan mensen voor wie dit nu niet geregeld is.
Minister Vogelaar voor Integratie ziet echter „geen juridische mogelijkheden”, ook niet voor verplichte taalcursussen aan ouders. Volgens haar kun je EU-burgers uit verschillende landen niet verschillend behandelen. Vogelaar onderzoekt wel hoeveel Oost-Europeanen zich hier blijvend vestigen.