Binnenland

„Regelmatig agressieve sfeer op school”

AMSTERDAM - Meer dan eens is er sprake van een agressieve sfeer op het Technisch College in Amsterdam-West. Dat zeggen leerlingen van de school, waar donderdag een 14-jarige Marokkaanse jongen is doodgestoken. „Er is ruzie om de kleinste dingen.”

Van onze verslaggever
12 October 2007 11:53Gewijzigd op 14 November 2020 05:11
AMSTERDAM – Bij het Technisch College in Amsterdam waar donderdag een 16-jarige scholier door een klasgenoot is doodgestoken, werden vrijdagmorgen bloemen neergelegd op de fatale plek. Foto ANP
AMSTERDAM – Bij het Technisch College in Amsterdam waar donderdag een 16-jarige scholier door een klasgenoot is doodgestoken, werden vrijdagmorgen bloemen neergelegd op de fatale plek. Foto ANP

Vol ongeloof kijkt een Turkse jongen met een witte pet naar de met linten afgezette school, waar een paar uur eerder een 16-jarige Marokkaanse leerling is doodgestoken door zijn 14-jarige Turkse schoolgenoot. „Dit is erg. Dit is niet leuk voor de moeder van de doodgestoken jongen.”De school aan de Vlaardingenlaan ligt op een druk punt, vlak bij bushaltes en metrostation Henk Sneevlietweg. Reizigers haasten zich om de bus te halen. Een zwarte jonge vrouw, met een groot stuk karton in de hand, kan er niet bij dat een leerling om het leven is gebracht. „Verschrikkelijk. Hier zijn geen woorden voor.”

De 15-jarige Marokkaan Mohammed kende het slachtoffer. „Een aardig jongen”, vertelt de leerling autotechniek van het Technisch College, zittend op een muurtje tegenover de school. „Vorig week hebben we nog even met elkaar gesproken. Over voetbal.”

Op school heerst meer dan eens een agressieve sfeer, zegt de jongen. „Voor de zomervakantie is er een leraar in elkaar geslagen. Op school kan over de kleinste dingen ruzie komen. Een oudere leerling vraagt dan aan een jongere leerling of hij chocolademelk voor hem koopt. Doet die jongere leerling dat dan niet, dan kan hij zomaar een stoot krijgen.”

Mes op zak
Mohammed en ook zijn neefje Achmed (15) zeggen wel eens scholieren met een mes op zak zien rond te lopen. Af en toe worden volgens Mohammed de kluisjes op de school gecontroleerd op wapens.

Een 14-jarige Surinaamse jongen zat tot voor kort op de school. Volgens hem moest hij van zijn moeder van de school af. Naar zijn zeggen ging het regelmatig mis. De kleine Surinamer rommelt met zijn mobieltje. „Er werd te veel gestoeid. Als je ruzie had, werd je buiten de school opgewacht.”

Er zijn ook andere geluiden. Een paar jongeren melden dat het op het Technisch College wat geweld betreft best meevalt, in vergelijking met andere scholen in Amsterdam-West.

Woordvoerder T. Stemkens van het Technisch College wilde vrijdagmorgen niet bevestigen dat er een leraar in elkaar is geslagen. Hij zegt dat de school „een voorbeeld” is op het gebied van beveiliging en opvang. „Dit tragische incident had ook ergens anders kunnen gebeuren.” Het Technisch College houdt twee tot drie keer per jaar een wapencontrole in tassen en kluizen. „Af en toe vinden we wat”, stelt directeur Ton Senf.

Niet veilig
Een blonde Hollandse vrouw, die niet ver van de school woont, voelt zich niet altijd even veilig op straat. „Zeker ’s avonds ga ik echt niet de straat op.” Ze wijst naar een groepje Marokkaanse jongens aan de overkant van de straat. Een enkeling is met capuchon getooid. Een paar jaar geleden is de vrouw overvallen, „door een stuk of vijf Marokkanen.” Ze beroofden haar van een tas met fototoestel.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zegt de steekpartij „verschrikkelijk” te vinden. „Ik ging door de grond toen ik het hoorde.” Hij bezocht samen wethouder Hennah Buyne van Onderwijs de school.

In het afgelopen jaar gebeurden op en rond scholen herhaaldelijk ernstige geweldsincidenten. In april overleed de eveneens 16-jarige scholier Nan van Wijk uit Heerhugowaard, nadat hij op zijn school in Alkmaar in elkaar was geslagen. De dader was een 17-jarige jongen. Eind maart bereikte het geweld op scholen een dieptepunt, met vier steekpartijen in drie dagen tijd. In Amsterdam, Rotterdam, Oss en Naaldwijk raakten daarbij leerlingen gewond.

Aangifte
Hoe het precies gesteld is met de veiligheid in het onderwijs, is niet bekend omdat landelijke gegevens ontbreken. Wel bleek vorige maand uit cijfers van het online meldsysteem IRIS (Incidentenregistratie In School) dat middelbare scholen maar in 8 procent van de gevallen aangifte doen van incidenten als vechtpartijen, diefstal en vandalisme. Het systeem wordt door 230 middelbare scholen gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer