Economie

Einde ABN Amro nabij

AMSTERDAM (ANP) – Het einde van de grootste Nederlandse bank komt in zicht. ABN Amro-topman Rijkman Groenink kondigde woensdag zijn vertrek aan na de bezegeling van de overwinning door het bankentrio. Het aandeel schitterde tevens voor het laatst in de AEX, de hoofdindex op de beurs in Amsterdam.

10 October 2007 19:31Gewijzigd op 14 November 2020 05:10

Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis zetten hun overnamebod van 70 miljard euro definitief door. De drie verklaarden woensdag het bod ’onvoorwaardelijk’. Maandag bleek al dat ongeveer 86 procent door aandeelhouders was aangemeld bij het trio. Aandeelhouders kunnen nog tot 31 oktober hun aandelen aanmelden.Voor Groenink betekent de overname en opsplitsing van ABN Amro een persoonlijke nederlaag. Hij streefde naar een fusie met het de Britse bank Barclays. Maar dat plan mislukte omdat het consortium met een hoger tegenbod kwam.

In een brief aan het personeel van ABN Amro noemde Groenink zijn eigen vertrek „niet eenvoudig, wel juist". Volgens hem is het „logisch plaats te maken voor opvolger die de plannen van het consortium kan en vooral ook wil uitvoeren".

Groenink verlaat de bank bepaald niet met lege handen. Zijn pakket aan opties en aandelen zijn miljoenen euro’s waard. Er zijn schattingen dat dat bedrag kan oplopen tot 17 miljoen euro. Of Groenink ook nog een vertrekpremie ontvangt, is niet bekend.

Over de ontmanteling van ABN Amro bestaan nog veel onzekerheden. Niet eerder is het in de Europese bankensector voorgekomen dat een dergelijke grote financiële instelling in stukken wordt gehakt. Daarom eist de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) inspraak in de manier waarop dit gebeurt.

Het trio legt waarschijnlijk ergens in december een plan bij DNB neer. Vervolgens heeft de toezichthouder dertien weken de tijd om dit te bekijken. RBS neemt het onderdeel zakenbankieren over, Santander lijft de Braziliaanse en Italiaanse activiteiten in en Fortis gaat er met de Nederlandse filialen van ABN Amro vandoor.

Het consortium maakte nog niet bekend wie er aan het roer komt te staan bij ABN Amro in de periode dat de bank zal worden opgedeeld. „Wij zijn pas op 17 oktober formeel eigenaar. Dus daar wachten we nog even op", zei Fred Goodwin, de bestuursvoorzitter van Royal Bank of Scotland. Op 17 oktober betaalt het trio de aandeelhouders.

Jean-Paul Votron, topman van Fortis, noemde het samengaan van zijn personeel met dat van ABN Amro „een grote kans". „We zullen van elkaar leren en elkaar aanvullen", verwacht hij.

Vakbonden maken zich echter zorgen. „Niemand bij de banken ABN Amro en Fortis is zeker van zijn of haar werkplek", aldus FNV Bondgenoten–bestuurder Carla Kiburg. Vakbond De Unie liet weten een helpdesk in te stellen voor personeelsleden van ABN Amro en Fortis.

De overname van ABN Amro door het bankentrio van Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander gaat ten koste van 19.000 banen, waarvan 7500 in Nederland. Fortis heeft eerder gegarandeerd dat er geen gedwongen ontslagen in Nederland zullen vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer