Geen kort geding Doornspijk
De hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente te Doornspijk zijn tot een voorlopige overeenkomst gekomen over het gebruik van het kerkgebouw. Dat meldt de hersteld hervormde gemeente in een persbericht.
De zondagse diensten van de hervormde gemeente zullen per 1 november om 09.00 uur en 13.15 uur in de Dorpskerk beginnen, en die van de hersteld hervormde gemeente om 10.45 uur en 15.00 uur, aldus het persbericht. „De hervormde gemeente zal de beschikking krijgen over een set sleutels van het kerkgebouw.”Het persbericht meldt verder dat beide partijen zich hebben verplicht met elkaar in overleg te treden over onder meer het gebruik door de hervormde gemeente van verenigingsgebouw Pro Rege.
„De nu gemaakte afspraken maken een uitspraak in het kort geding niet meer noodzakelijk. De wederzijds ingestelde vorderingen zijn dan ook ingetrokken.”
In het bericht wordt benadrukt dat de afspraken een „voorlopig karakter” hebben. „De hersteld hervormde gemeente overweegt namelijk de door de cbz getroffen definitieve voorziening voor te leggen aan de civiele rechter in het kader van een bodemprocedure.”
De cbz (commissie van bijzondere zorg) trof eerder een definitieve voorziening voor de hersteld hervormde gemeente en de hervormde gemeente in Doornspijk. Een van de onderdelen daarvan was dat de hervormde gemeente voortaan, naast de kerkdiensten van de hersteld hervormde gemeente, in de Dorpskerk kerkdiensten zou kunnen beleggen. De hersteld hervormd gemeente weigerde uitvoering te geven aan deze voorziening, waarna de hervormde gemeente een kort geding aanspande. De vorderingen in dat geding zijn nu ingetrokken omdat de beide gemeenten, op aangeven van de rechter, met elkaar in gesprek zijn gegaan en nu voorlopige afspraken hebben gemaakt.
Nieuwe Thorarol
De Utrechtse kerken hebben het afgelopen weekend officieel een nieuwe Thorarol geschonken aan de Liberaal Joodse Gemeente. Deze gemeente opende eind 2004 een nieuwe synagoge aan de Nieuwegracht. Niet alleen vanuit de stad en de provincie kwamen giften binnen voor de nieuwe Thorarol, maar ook van ver over de provinciegrenzen heen. Inmiddels is het beoogde bedrag van 35.000 euro door vele kleine en enkele grote schenkers bijeengebracht.
Te weinig geld Vaassen
De restauratie van de hervormde kerk in Vaassen is zo goed als klaar, maar het geld is nog lang niet binnen, zo meldde dagblad BN/De Stem. De restauratiecommissie heeft tot nu toe ruim 300.000 euro van de benodigde 500.000 bijeen kunnen brengen. De Vaassense kerkgangers brachten tot op heden 100.000 euro bij elkaar, evenals de overheden (gemeente en provincie). Fondsen droegen 60.000 euro bij en de geldwervingscommissie zorgde met diverse activiteiten voor een opbrengst van 40.000 euro.
De komende maanden worden nog verschillende acties gehouden die geld moeten opleveren. De eerste is een grote couponactie die de commissie samen met een groot aantal Vaassense ondernemers heeft georganiseerd.
„We willen per maand bekijken wat we nog kunnen organiseren”, zegt Wim van ’t Einde van de geldwervingscommissie. „We willen er voor waken dat we de mensen overvoeren met acties.”
De commissie realiseert zich dat de laatste loodjes het zwaarst zullen wegen en heeft vooral haar hoop gevestigd op een actie die later in het jaar wordt gehouden en waarvoor particuliere sponsors wordt gevraagd een substantiële donatie te doen.
Het geld dat de commissie aan het eind van de rit nog tekort komt, moet bij de bank geleend worden. „Maar dat moet over een reeks van jaren terugbetaald worden, vermeerderd met rente”, beseft van ’t Einde. „Dat geld moeten we dus sowieso ophoesten. Dan kunnen we maar beter proberen nu al zo veel mogelijk geld op tafel te krijgen, zodat we minder hoeven te lenen en de mensen na ons niet met een schuld opgezadeld worden.”
Inmiddels zijn de steigers bij de kerk verdwenen. De geheel vervangen dakconstructie moet weer decennialang mee kunnen.
Kerkje van Harkema
Het ”kerkje van Harkema” in Den Ham krijgt in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor het Westerkwartier een recreatieve bestemming. Daartoe hebben B en W van Zuidhorn besloten. Eigenaar Albert Harkema, die het miniatuurkerkje eigenhandig bouwde, krijgt hierdoor ruimere mogelijkheden om het theehuis bij het kerkje in de toekomst uit te breiden. Op dit moment zet de gemeente Zuidhorn op een rijtje wat wel en wat niet kan en mag bij het kerkje. Binnenkort worden de uitkomsten hiervan bekend.
PvdA-wethouder Jan Oomkes vindt de wens van eigenaar Harkema om het theehuis uit te breiden gerechtvaardigd. Hij steekt zijn bewondering voor wat Harkema bij zijn boerenbedrijf in Den Ham tot stand heeft gebracht niet onder stoelen of banken. Oomkes: „Met jaarlijks 20.000 bezoekers heeft het kerkje van Harkema zich ontwikkeld tot de grootste toeristische attractie in onze gemeente. Hij trekt ook steeds vaker grotere groepen die blijkens het gastenboek in de kerk vaak van heinde en ver komen.” Om deze gasten ook bij minder goed weer van koffie en thee te kunnen voorzien, is een groter onderkomen nodig. Ik vind dat we serieus moeten bekijken of we de ondernemer hierin tegemoet kunnen komen.”
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.