Zo goed als nieuw
Het kampeerseizoen loopt ten einde. Menig caravaneigenaar krabt zich achter de oren. Gaat het vakantieverblijf in de mottenballen of ruil ik het in voor een ander mobiel onderkomen? Deze maanden verwisselen de meeste caravans van eigenaar. Occasions zijn het meest in trek.
Bij Ad Dekker Rekreatie in Raamsdonksveer kan de klant twee kanten op. Links staan occasions, rechts prijken nieuwe caravans. Het bedrijf pretendeert Nederlands grootste caravancentrum te zijn, met honderd nieuwe en honderd gebruikte tentoongestelde caravans.De toercaravans op de linkerroute zien er zo gelikt uit dat het lijkt alsof de verkeerde afslag is genomen. Nader onderzoek brengt her en der een kras of deukje aan het licht. Ondanks dat doen ze het predicaat ”Zo goed als nieuw” eer aan. Het aanbod is divers qua leeftijd, 15 jaar of jonger, en wat de prijs betreft, gemiddeld 12.000 euro. Jonge exemplaren en het populaire merk Hobby voeren de boventoon.
Dertig mensen
Nederland kent de grootste caravandichtheid ter wereld, gerelateerd aan het aantal inwoners. De teller stond eind augustus op 479.465 geregistreerde toercaravans. Dat aantal groeit jaarlijks met zo’n 10.000 stuks, meldt brancheorganisatie Bovag. „Dagelijks besluiten dus bijna dertig mensen om voor het eerst een caravan aan te schaffen”, rekent Hans Louwers van Bovag voor. „De verkoop van nieuwe exemplaren neemt af. Tot enkele jaren geleden werden er gemiddeld 20.000 per jaar verkocht. Van januari tot en met augustus echter 12.870, tegenover 14.677 in dezelfde periode vorig jaar, een daling van 12,3 procent.”
Occasions doen het beter. „Tot en met augustus verwisselden er 47.548 van eigenaar. Een stijging van 4 procent ten opzichte van dezelfde tijdspanne in 2006.”
Kat
Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, van 18 tot en met 24 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs, maken bezoekers kennis met de noviteiten op kampeergebied. Onder andere met geavanceerde aircosystemen, grote koelkasten en uitgebreide keukenuitrustingen.
Mensen die denken over de aanschaf van een occasion kunnen bij particulieren, bedrijven en op beurzen terecht, zoals de KCK-Beurs Gebruikte Caravans, vandaag bij de RCN-camping in Zeewolde. Zich oriënteren op internet is ook een optie.
Het is niet alles goud wat er blinkt. „Regelmatig komt hier iemand die een kat in de zak heeft gekocht”, vertelt Marc Brouwers, directeur van Ad Dekker Rekreatie. „Er zijn dan dure reparaties nodig of de caravan is total loss. Het gaat lang niet altijd om oude exemplaren. Kortgeleden kwam een echtpaar met zijn occasion langs. Het bleek een total loss verklaarde caravan uit 2006, die wij aan een opkoper hadden verkocht. Die deed hem weer voor 17.000 euro van de hand. Bijzonder zuur voor de kopers om zo spaargeld te zien verdampen.”
Flinke tik
De directeur doet wat tips aan de hand om een miskoop te voorkomen. „Loop een rondje langs de caravan. Is hij mooi van kleur of vaal? Zakt hij iets scheef vanwege een kapotte as? Let op de hoeveelheid krasjes en deukjes. Wees alert op niet-originele zijlijsten en op vreemde beschadigingen of bollingen in de carrosserie. Een scheur boven de deur wijst erop dat de caravan voor en achter een flinke tik gehad heeft.”
„Hoe ruikt de caravan? Lekkage geeft een muffe geur die nooit meer verdwijnt. Zijn er afwijkende panelen aanwezig? Dat kan op reparatie of weggemoffelde lekkage wijzen. Aluminiumrot kan de koper ook op kosten jagen. Er vallen dan kleine gaatjes in het aluminium, een proces dat nooit stopt.”
Risico
In meeste gevallen loopt de aankoop van een gebruikte caravan goed af, stelt Brouwers gerust. Zelf geeft hij twaalf maanden Bovaggarantie op een occasion, die meer dan 3500 euro kost.
Aspirant-kopers kunnen ook op een Packsticker stuiten: het bewijs dat een Periodieke Aanhangwagen en Caravan Keuring door een Focwabedrijf heeft plaatsgevonden. „Het betreft een veiligheidsinspectie van vitale onderdelen; een Bovagonderhoudsbeurt gaat verder”, aldus Louwers. „Bovagbedrijven controleren bijvoorbeeld niet alleen remmen, maar maken ze ook schoon en smeren de boel. Verder vormt vochtmeting een belangrijk onderdeel.”
Neem geen risico, adviseren Brouwers en Louwers. „Ook een caravan die je van een particulier overneemt, kun je voor aankoop een onderhoudsbeurt door een Bovagdealer laten geven. Dat kost tussen de 150 en de 200 euro, maar dan ben je wel gevrijwaard van gekke dingen en verborgen mankementen.”
Verliefd op keukenblad
Wie: Dennis Huisman (39) uit Amsterdam.
Waarom kamperen: Vanwege de vrijheid. Je stapt uit de caravan en bent buiten in de natuur. Voor onze dochters van 7 en 8 is de camping een heerlijke speelplek. Als het niet regent natuurlijk. We kamperen in de zomer vijf weken en hopen daarnaast regelmatig met de caravan op stap te gaan.
Reden occasion: Puur prijstechnisch. Ik koop ook nooit een nieuwe auto. Alleen al uit angst dat er iets mee gebeurt.
Wensentop 3: Een boiler, een vaste watertank en een indeling die op ons gezin is afgestemd. Mijn vrouw was direct verliefd op het lange keukenblad in de Hobby 440 SB De Luxe uit 2003. De grote koelkast met een inhoud van 90 liter viel in de smaak en maakte goed dat er geen vaste watertank in deze occasion zit.
Exterieur of interieur: Het uiterlijk telt niet het zwaarste, maar is wel belangrijk. Al zie je er zelf nauwelijks iets van, ook niet op de camping. We hebben voor een Hobby gekozen vanwege de goede afwerking die dit merk kenmerkt.
Budget: Vooraf hadden we een budget. Dit is niet overschreden, de caravan kostte 9400 euro inclusief voortent.
Languit kunnen liggen
Wie: Fulp (74) en Elly Keijmel (69).
Waarom kamperen: We kamperen al 45 jaar. Volgende week hopen naar Benidorm in Spanje te vertrekken om er enkele maanden te overwinteren. Op een camping leg je vlug contact en heb je altijd aanspraak. In een hotel voelen wij ons vreselijk verloren en eenzaam.
Reden occasion: We kozen tot voor kort altijd voor nieuw. Vorig jaar hebben we samen met onze dochter een camper gekocht. Daarnaast een nieuwe caravan aanschaffen, is te prijzig.
Wensentop 3: Een grote zitruimte met een bank waarop je languit kunt liggen. Een toiletruimte met een vast toilet. De rijeigenschappen, een wat zwaardere caravan is stabieler en rijdt prettiger. Liever geen vast bed, want dit neemt te veel ruimte in beslag. Met zo’n slaapkamer doe je overdag niets.
Exterieur of interieur: Het uiterlijk telt tegenwoordig niet meer. Vroeger wel, er was sprake van een zekere competitie tussen de leden van de Nederlandse Caravan Club, waarvan we lid waren. Er werd zelfs gekeken of de kleur van de caravan goed combineerde met die van de auto.
Budget: Rond de 5000 euro. Er zijn voor dat geld prachtige caravans van een jaar of tien te koop.
Veel luxe niet nodig
Wie: Marco (38) en Diana (37) van de Wouw.
Waarom kamperen: We zetten de eerste stappen op het kampeerpad na enthousiaste verhalen van vrienden. Je bent op een camping vrijer dan in een appartement. Onze zoon Bjorn zal er sneller contact met andere kinderen leggen.
Reden occasion: Het wordt onze eerste caravan, daarom willen we niet te diep in de buidel tasten. Een gebruikt exemplaar is voordeliger. Laten we eerst maar eens kijken hoe het kamperen bevalt.
Wensentop 3: Veel ruimte, ook vanwege onze twee grote New Foundlanders, die in de caravan mogen als wij van de camping zijn. Een vast toilet en bijvoorbeeld een rondzit. We oriënteren ons momenteel en zijn verrast over de mogelijkheden. Een super-de-luxe occasion vinden we niet nodig, dan kunnen we net zo goed in een huisje van Center Parcs kruipen. In feite gebruik je een caravan alleen om in te slapen, leven doe je in de voortent.
Exterieur of interieur: Het uiterlijk is van belang, maar het interieur geeft de doorslag. We zijn bijvoorbeeld gecharmeerd van een warm, houten interieur.
Budget: Tussen de 5000 en de 6000 euro.