Antillen: Nederland slaat de plank mis
De Antilliaanse minister-president, Etienne Ys, is niet te spreken over de tekst van de toelichting op de begroting voor Koninkrijksrelaties. „Nederland slaat de plank mis als het denkt eenzijdig te kunnen ingrijpen in binnenlandse aangelegenheden van de Antillen”, aldus de premier.
Hij doelt op de passage waarin staat dat Nederland nadrukkelijker dan voorheen de regie in handen zal nemen als het gaat om behoorlijk bestuur en adequate rechtshandhaving op de Antillen. Volgens Ys is dit onzin. „Het wekt bovendien de suggestie dat alles in Nederland vlekkeloos gaat. Terwijl Nederland op het gebied van drugs een van de landen is die de grootste zorgen baren. En ook op het gebied van de fraude”, aldus de minister-president.
„De drugsproblematiek is een wereldprobleem en dat moeten we gezamenlijk aanpakken. Het is niet zinvol dat eenzijdig op te willen leggen”, aldus Ys. De formulering van de toelichting had anders gemoeten, daar blijft de premier bij. „Ik proef hier en daar de suggestie dat wij hier op de Antillen niets doen. Deze uitlatingen dragen niet bij aan een goede dialoog tussen de drie koninkrijkspartners”, vindt hij.
Veel nieuws stond er verder niet in de toelichting, meent Ys. „Nederland heeft zijn standpunten wat betreft de goedkeuring van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het saneringsprogramma herhaald. Wij hebben al aangegeven dat we doorgaan met het saneringstraject, maar voor het IMF een voornamelijk adviserende rol zien weggelegd.”
Verder heeft Nederland herhaald een aparte status voor Sint Maarten binnen het koninkrijk niet wenselijk te vinden. Ys wijst er nogmaals op dat begin jaren tachtig het zelfbeschikkingsrecht van de eilanden door Nederland is erkend. „Als een van de eilanden dan via een referendum een beroep doet op dat recht, moet je dat respecteren”, meent Ys. Hij zegt nooit argumenten gehoord te hebben van Nederland waarom een status aparte voor Sint Maarten niet haalbaar of wenselijk zou zijn.
Tevreden is Ys wel over de Troonrede. „Al in het begin werd ingegaan op de goede relatie die Nederland wenst met de Antillen en het handhaven en zelfs versterken van de koninkrijksband. Dit is een goed signaal.” Ook het bezoek dat premier Balkenende begin volgend jaar zeer waarschijnlijk aan de Antillen zal brengen, vindt de premier positief.