Cultuur & boeken

Stap voor stap op de weg van het leven

Titel: ”Stap voor stap. Geloofsbegrippen toegelicht voor jongeren”
Auteur: J. H. Mauritz en W. Visser
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2007
ISBN 978 90 331 2068 8
Pagina’s: 104
Prijs: € 10,-.

P. C. Beeke
3 October 2007 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 05:09

De jeugd is de hoop van de volgende eeuw. Dat schreef Jacobus Fruytier lang geleden in het voorwoord van zijn boek ”Salomo’s raad aan de jeugd”. Ook uit jongeren van nu bouwt God Zijn kerk. Dat hebben de schrijvers van ”Stap voor stap” goed gezien. Een boekje met leiding voor de levensweg. Er verschijnen allerlei jubileumuitgaven binnen de Gereformeerde Gemeenten. Die vertellen over honderd jaar lief en leed, Gods kerkvergaderend werk ondanks alle menselijke tekorten. Ze willen liefde bevorderen tot de kerk waarin God een plaats gaf, en vragen geduld met haar gebreken. Maar herdenken gaat verder dan romantische gedachten over eenvoudige schuurkerkjes en opgaan in fraaie godshuizen en kerkelijke bolwerken. Jubileren is niets minder dan God eren om Zijn werk in mensenharten.

Om die reden is ”Stap voor stap” een welkome aanvulling in de serie herdenkingsboeken. De Kerk met een hoofdletter staat centraal, de vraag hoe God de zaligheid stap voor stap werkt in mensenharten. De zogenoemde orde des heils wordt eenvoudig en pastoraal uitgelegd aan jongeren. Daarmee bewijst het boekje overigens een goede dienst aan heel de gereformeerde gezindte.

Deze uitgave is zonder meer een gelukkige keus van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten, geheel in lijn met de beoogde soberheid en bezinning in het herdenkingsjaar. En passend in de missie om jongeren anno 2007 voor de toekomst toe te rusten met grondige uitleg van de geloofsleer. Zij stellen gelukkig nog steeds wezenlijke vragen, de levensvragen van alle tijden: Waar kom ik vandaan? Wat is het doel van mijn leven, waar gaat de reis heen? Maar vragen stellen en aanhoren is gemakkelijker dan ze beantwoorden. De auteurs van ”Stap voor stap”, J. H. Mauritz en W. Visser, onderkennen dat en gaan op zoek naar Bijbelse antwoorden.

Spraakverwarring
Onze verwarde tijd heeft behoefte aan duidelijkheid over Bijbelse kernwoorden. Dat religie weer in de belangstelling staat mag sympathiek lijken, maar dat is nog wat anders dan het Bijbelse geloof centraal stellen. Reformatorischen én evangelischen hebben geloofservaring hoog in hun vaandels staan, maar bedoelen zij hetzelfde met zaken als roeping, wedergeboorte, bekering? Zolang daarover geen overeenstemming bestaat, blijft de kerkelijke spraakverwarring voortbestaan. De vraag is niet of we dezelfde woorden hanteren, maar of we er hetzelfde mee bedoelen. De schrijvers benadrukken het werk van de Heilige Geest als Werkmeester van het geloof. Niet alleen dat de toepassing van de zaligheid nodig is, maar ook hoe dat gaat, is een vraag die jongeren bezighoudt. De Bijbelse antwoorden in dit boekje hebben steeds een persoonlijk element. De lezer wordt er nauw bij betrokken. Het gaat de schrijvers uiteindelijk om antwoorden voor het hart.

Hoe gaat het dan als God een mens de zaligheid geeft? Stap voor stap, zegt het boek. God werkt het geloof op verscheidene wijzen, maar ook langs een ordelijke weg. Christus heeft de zaligheid verdiend en de Heilige Geest past de weldaden van Christus toe in de wedergeboorte. Hij maakt er plaats voor in het hart. Dat gebeurt in een Bijbelse volgorde.

In twaalf korte, overzichtelijke hoofdstukken worden Bijbelse kernwoorden rond de orde des heils uitgelegd: het eeuwig heil, de genadige verkiezing, roeping en wedergeboorte, de droefheid naar God, bekering, rechtvaardigheid en vergeving, heiliging en dankbaarheid, volharding en eeuwige gelukzaligheid. De begrippen worden bondig uitgelegd met vergelijkende teksten en Bijbelse toelichting. Voorvallen uit de kerk- en de zendingsgeschiedenis dienen als illustraties om duidelijk te maken hoe de zaken functioneren in de praktijk van het leven van de gelovigen. Met eenvoudige voorbeelden uit het dagelijks leven wordt de boodschap dicht bij de jongeren van nu gebracht. De schrijvers hebben zorgvuldig gewaakt voor abstracte beschrijvingen. Bewogenheid met de zielen en een eerlijke benadering van de zaken staan, terecht, voorop.

Hoop
De auteurs, beiden ambtsdrager, zijn door hun werk betrokken bij jonge mensen en willen leidinggeven op de levensweg. In de hoop dat de levensvragen brengen tot de Levensbron. Opdat jongeren hun hoop op God zouden stellen, en Gods daden niet vergeten maar Zijn geboden bewaren, zoals Psalm 78 het opvoedingsdoel onder woorden brengt. Zo worden jongeren de hoop van de volgende eeuw en een zegen voor de kerk.

Het boek is tijdens de JBGG-actie ”Toekomst voor de kerk” (tot eind januari) als actieboekje te koop voor een tientje. De lezer krijgt waar voor zijn geld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer