EU-landen eens over vrijmaking postmarkt
LUXEMBURG - Brieven bezorgen is vanaf 1 januari 2011 in de meeste EU-landen niet meer voorbehouden aan slechts één bedrijf.
De betrokken ministers van de 27 regeringen binnen de Unie hebben maandag tijdens overleg in Luxemburg een akkoord bereikt over de liberalisering. Op genoemde datum verdwijnen de grenzen voor concerns als TNT, Deutsche Post en La Poste. Er zal dan voortaan sprake zijn van een ongehinderde concurrentie op de tot dusver afgeschermde nationale markten. Alleen Griekenland, Luxemburg en de in de achterliggende jaren toegetreden Oost-Europese lidstaten krijgen de mogelijkheid van uitstel tot 2013.Voor pakjes bestaan er al geen belemmeringen meer. De nieuwe stap heeft betrekking op de verwerking van brieven en kaarten met een gewicht tot 50 gram, veruit het grootste deel van de activiteiten van de posterijen. Het Europees Parlement moet nog instemmen met de plannen, maar deze instelling heeft eerder zelf gepleit voor 2011, terwijl de Europese Commissie de voorkeur gaf aan 2009.
Over de vrijmaking op dit terrein wordt sinds halverwege het vorige decennium op EU-niveau gepraat. Lange tijd leefde er bij enkele landen, met Frankrijk voorop, forse weerstand tegen de voornemens om de monopolieposities aan te tasten. Zij zijn bang dat de dienstverlening in dunbevolkte en afgelegen regio’s eronder lijdt en vrezen dat hun eigen staatsbedrijven in deze branche de internationale slag niet overleven, met verlies van werkgelegenheid als gevolg. Op grond van de nu gemaakte afspraken kan de nationale overheid een compensatiefonds instellen voor de onderneming die zij verplicht de post ook op moeilijke plekken te bezorgen.
Het Verenigd Koninkrijk, Finland en Zweden kennen reeds, vooruitlopend op de gemeenschappelijke aanpak, een geliberaliseerde markt. Duitsland en Nederland openen in 2008 hun deuren voor concurrentie van elders. TNT, waarin de vroegere PTT is opgegaan, geldt als een efficiënt opererende speler die de beoogde situatie beschouwt als een kans om expansie te realiseren in Europa.