IMF–topman: Stemgewicht VS blijft overeind
PARIJS (ANP/RTR) – Bij een herziening van de stemverhoudingen binnen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen de Verenigde Staten niet aan kracht inboeten. Wel zouden bijvoorbeeld Europa en Rusland een deel van hun stemgewicht aan andere landen kunnen kwijtraken. Dat heeft de aankomend directeur van het IMF, de Fransman Dominique Strauss–Kahn, maandag in Parijs gezegd.
De 58–jarige Dominique Strauss–Kahn, die in de wandel ook wel DSK wordt genoemd, stond maandag voor het eerst sinds zijn benoeming de pers te woord. Vrijdag besloot het bestuur van het IMF de 58–jarige oud–minister van Financiën aan te wijzen voor de topfunctie. Strauss–Kahn treedt aan na de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank, die volgende maand in Washington wordt gehouden.De stemverhoudingen binnen het IMF vormen een belangrijk agendapunt tijdens de bijeenkomst in oktober. Opkomende markten willen meer invloed binnen de organisatie, waarvan de machtsverhoudingen grotendeels dateren uit de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Europa en de VS zijn samen ongeveer goed voor de helft van de stemmen. De herziening van de stemverhoudingen is onderdeel van een reeks hervormingen die onder de zittende directeur van het IMF, De Rato, in gang zijn gezet.
Straus–Kahn zei in Parijs dat het IMF de veranderende economische machtsverhoudingen moet weerspiegelen. Dat betekent dat opkomende markten als India, China en Brazilië een zwaardere stem moeten krijgen in het geheel. De hervormingen moeten er ook toe leiden dat het IMF kan optreden als instituut dat de globalisering beter reguleert, aldus de Fransman. Ook de benoeming van de IMF–directeur – een functie die altijd is ingevuld door een Europeaan – kan wat Strauss–Kahn betreft op de helling.
Het IMF is momenteel nog bezig met de invulling van een andere topfunctie. Het gaat om de voorzitter van het IMFC, het hoogste beleidsmakend orgaan van het fonds dat bij de jaarvergadering bijeenkomt. In een eerste stemming kregen drie landen, te weten Italië, India en Canada, elk evenveel stemmen, aldus ingewijden. Er zit dus nu een tweede stemronde aan te komen.
De functie van IMFC–voorzitter is vrijwel altijd opgevuld door Europeaan, net als die van de directeur van het IMF. De laatste die de functie bekleedde, was Gordon Brown, die in juli opstapte toen hij premier werd van Groot–Brittannië. Het ziet er nu naar uit dat of Canada of India zijn opvolger zal leveren. De kans is dus aanwezig dat de komende IMFC–voorzitter voor het eerst in de geschiedenis uit een ontwikkelingsland komt.