Economie

EU wijzigt beleid graan en suiker

BRUSSEL - De EU-ministers van Landbouw hebben besloten tot maatregelen om de productie van graan te vergroten en die van suiker juist te verkleinen. Wellicht kondigen zij later dit jaar ook een voorlopig tijdelijke verruiming van de melkquota af.

Redactie economie
27 September 2007 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:08

De bewindspersonen van de 27 lidstaten waren woensdag voor overleg bijeen in Brussel. Zij gaven voor wat betreft graan goedkeuring aan het voorstel om bij het inzaaien van de akkers dit najaar en volgend voorjaar af te zien van de in 1992 geïntroduceerde verplichte braaklegging. Deze wijziging in het beleid dient ertoe de oogst in 2008 met minimaal 10 miljoen ton uit te breiden. Minister Verburg en de belangenorganisatie LTO Nederland zijn tevreden over de ingreep.Die vormt een reactie op de toenemende krapte op de wereldmarkt. Volgens de huidige raming valt de opbrengst in Europa in 2007 nog kleiner uit dan vorig jaar. Dit houdt verband met het droge en ongewoon warme weer in april, gevolgd door een natte zomer in het westelijk deel van het continent en extreme hitte in het zuidoosten.

De voorraad in de EU daalde van 14 miljoen ton aan het begin van het verkoopseizoen 2006/2007 tot ongeveer 1 miljoen ton nu. Op mondiaal niveau zijn de aanwezige hoeveelheden op weg naar een historisch laag peil, wat leidt tot hoge prijzen. Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) geeft de EU-landen tevens in overweging de importheffingen op graan tot 30 juni 2008 achterwege te laten, wat de invoer zal bevorderen.

De EU-ministers besloten tijdens het beraad van woensdag voorts dat boeren die stoppen met het verbouwen van suikerbieten voortaan flink meer geld ontvangen dan tot dusver het geval was. Daarmee beogen de politici te bereiken dat het overschot aan suiker slinkt. Het is de bedoeling dat met behulp van de aanpassing van de premie een extra 3,8 miljoen ton uit de markt wordt gehaald. Sinds vorig jaar omvat de reductie slechts 2,2 miljoen ton, veel minder dan verwacht.

Als de betrokken sector de komende periode te weinig teeltrechten inlevert, legt Brussel in 2010 een dwingende beperking op van het quotum zonder enige vergoeding. De EU opent de deuren steeds verder voor goedkope rietsuiker van elders.

Ook in de sfeer van de zuivel liggen er maatregelen in het verschiet. Op verzoek van onder meer Nederland komt de Europese Commissie in december met een analyse over de situatie op dat terrein en mogelijk met het voorstel om tijdelijk een forsere productie van melk toe te staan. Verburg denkt aan een vergroting van 3 tot 5 procent vanaf april 2008 voor de duur van twaalf maanden.

De vraag is wereldwijd sterk gestegen, onder meer doordat China voortaan melk verstrekt aan de kinderen op school. De Unie hanteert sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een quotasysteem. Al langer gaan de gedachten uit naar een definitieve afschaffing daarvan in 2015. Het zou jammer zijn als de EU niet inspeelt op de groeiende behoefte, benadrukt Verburg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer