Economie

Blauwtong duikt op in Engeland

LONDEN - Voor het eerst is in Groot-Brittannië de veeziekte blauwtong vastgesteld. Het Britse ministerie van Landbouw maakte zaterdag bekend dat de ziekte is aangetroffen bij een koe op een boerderij nabij Ipswich in Suffolk.

Redactie economie
24 September 2007 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Blauwtong is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan voor vee -met name voor schapen- fataal zijn.Op dit moment worden in het oosten van Engeland kleine muggen (de zogeheten knut) onderzocht die blauwtong kunnen overbrengen. Als blijkt dat de beestjes de ziekte daar verspreiden, moet voor meer besmettingen worden gevreesd en zullen vervoersbeperkingen van kracht worden.

Van oudsher komt blauwtong alleen voor in gebieden rond de Middellandse Zee, maar volgens experts heeft de mug die de ziekte verspreidt zijn leefgebied door de klimaatsverandering naar het noorden kunnen opschuiven.

Dezelfde variant van de ziekte die in Groot-Brittannië is geconstateerd, is ook vastgesteld in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Het aantal boerderijen met blauwtong in de EU nadert intussen de 10.000. Daarvan zijn er bijna 2000 in Nederland, zei een deskundige van de Europese Commissie onlangs. De uitbraak is veel ernstiger dan vorig jaar.

Rond Kerst wordt een vaccin verwacht tegen blauwtong. Minister Verburg van Landbouw heeft de medewerking van België, Duitsland en Frankrijk gekregen voor preventieve vaccinatie vanaf komend voorjaar.

Het nieuws over de vaststelling van de veeziekte blauwtong is in Groot-Brittannië hard aangekomen. De landbouwsector kampt er al wekenlang met een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ), met alle economische gevolgen van dien. Sinds 3 augustus zijn in Zuid-Engeland al ongeveer 1800 stuks vee geruimd in verband met MKZ.

Zondag werd in de omgeving van het Britse Petersfield, 90 kilometer ten zuidwesten van Londen, een quarantainezone met een straal van 3 kilometer ingesteld rond een boerderij waar mogelijk mond-en-klauwzeer is uitgebroken.

Het betreft een voorzorgsmaatregel, in afwachting van laboratoriumonderzoek. Als er inderdaad MKZ wordt geconstateerd, zou dit de vierde nieuwe uitbraak zijn sinds 3 augustus. De zone ligt meer dan 70 kilometer van Egham, waar zich de meest recente uitbraak van MKZ heeft voorgedaan.

De zone ligt ook een flink eind verwijderd van de onderzoekslaboratoria in Surrey die de vermoedelijke besmettingsbron vormden van de MKZ-gevallen in augustus en september.

Het virus lekte toen uit een door regenval beschadigde pijp tussen twee gebouwen op een verouderde faciliteit voor diergeneeskunde. Voertuigen die werden gebruikt voor bouwwerkzaamheden op het terrein hebben het virus vervolgens vermoedelijk naar buiten gebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer