Economie

Klapschaats ING nieuw baken

De Amsterdammer heeft het over de klapschaats, het ruimteschip, de glasbak of de kruimeldief. De bewoner zelf noemt het ING House. Bestuursvoorzitter Ewald Kist vindt het in alle bescheidenheid „het eerste gebouw van de 21e eeuw.”

ANP
17 September 2002 08:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:49
AMSTERDAM - Het nieuwe hoofdkantoor van bankverzekeraar ING is klaar. Prins Willem-Alexander opende maandag de enorme glazen constructie in Amsterdam, die in de volksmond de naam klapschaats heeft gekregen. - Foto ANP
AMSTERDAM - Het nieuwe hoofdkantoor van bankverzekeraar ING is klaar. Prins Willem-Alexander opende maandag de enorme glazen constructie in Amsterdam, die in de volksmond de naam klapschaats heeft gekregen. - Foto ANP

Het nieuwe hoofdkantoor van ING, maandag geopend door prins Willem-Alexander, is het gesprek van de dag. Niemand kan om het gebouw heen, een enorme glazen constructie op poten langs de A10. De een vindt het prachtig, de ander te poenerig voor de 450 ING’ers die er dagelijks werkzaam zijn.

„Een nieuwe schepping moet altijd een plaats in haar tijd veroveren”, citeerde architect Roberto Meyer gisteren zijn beroemde voorganger Gerrit Rietveld. Meyer legde vier jaar geleden samen met Jeroen van Schooten het ontwerp neer bij de ING-directie. „We wilden een baken creëren, een poortgebouw dat de stad markeert.”

Dat is gelukt. Het opvallendste kenmerk van de nieuwe hoofdzetel voor de raad van bestuur is de dubbele partij ramen, die de Amsterdamse glazenwassers permanent werk zal bezorgen. „We willen glashelder zijn. Klanten, aandeelhouders, analisten, media, iedereen moet naar binnen kunnen kijken”, stelde Kist.

De bestuursvoorzitter wilde vooral geen „gewoon” kantoor. ING pretendeert te pionieren, anders te zijn. Het ING House telt naast 7500 vierkante meter moderne kantoorruimte, zeven tuinen, 25 vergaderzalen en op de tiende verdieping een heuse cockpit met uitzicht op Schiphol. Koeling en verwarming gebeuren door middel van water, opgepompt uit een bassin zo groot als een voetbalveld 120 meter, onder de grond.

ING liet bij de opening als stunt een echte leeuw verschijnen. Prins Willem-Alexander bleef wijselijk bij het roofdier vandaan. „Ik dacht dat banken altijd risicomijdend waren”, grapte hij.

Buiten het kantoor zag de watermanager spandoeken met teksten als ”ING watermaffia”. Vijftig mensen van de actiegroep XminY protesteerden tegen de dubieuze rol die ING zou spelen bij de privatisering van water in Bolivia.

Volgens XminY heeft een consortium van buitenlandse bedrijven in het Zuid-Amerikaanse land drinkwater opgekocht en vervolgens de prijs verdubbeld. De bevolking van Cochabamba, de derde stad van Bolivia, pikte dat niet en verjoeg de leiding van het drinkwaterbedrijf. Bij die bevrijdingsactie schoot de politie een 17-jarige jongen dood. De buitenlandse bedrijven eisen nu via ING een schadevergoeding van 25 miljoen dollar.

De bank verleent administratieve diensten aan het Amerikaanse Bechtel, een van de investeerders in Bolivia. ING is niet van plan die service te staken. „Dit is een conflict tussen de Boliviaanse overheid en een groep bedrijven”, zei een ING-woordvoerder. „Er loopt nu een arbitragezaak. Als wij merken dat er iets niet in de haak is, trekken we onze conclusies. Tot nu toe zien wij echter geen aanleiding de relatie met onze klant te verbreken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer