Economie

Handelaar bekent aandeel in visfraude

LEEUWARDEN - De visserijbranche in Urk heeft jarenlang structureel fraude gepleegd. Dat verklaarde kroongetuige en verdachte Evert van D. woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden.

Redactie economie
20 September 2007 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:07

Sinds het begin van deze maand moesten zich al negentien verdachten voor de rechtbank verantwoorden voor vermeende jarenlange fraude met vis.Iedereen, waaronder de directeur van de Urker visafslag en de directeur van een Urker vishandel, ontkent de fraude. De twintigste verdachte gaf gisteren echter volledige openheid van zaken.

Van D. wordt ervan beticht op grote schaal van verschillende vissers gequoteerde vis (schol) ingekocht te hebben onder de naam van een andere vissoort (schar).

Het voordeel zou zijn dat de handelaar minder voor de vis hoefde te betalen, terwijl de vissers het hun toegekende quotum niet overschreden. Dit zogenaamde omkatten wordt in het fraudeonderzoek de Van D.-constructie genoemd.

Door een administratieve truc bij de visafslag werd de fraude verbloemd. Omdat Van D. zijn rol in de fraude toegeeft, eiste officier van justitie L. van Kooten gisteren een jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Tegen de meeste andere verdachten eiste de officier eerder vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Verder moet Van D.’s bedrijf wat Van Kooten betreft 150.000 euro boete betalen.

Van D. is voor het openbaar ministerie een kroongetuige. Veel van het aangevoerde bewijs in de verschillende zaken van de Urker visfraude leunt op verklaringen van Van D.

De advocaat van Van D., mr. N. van Schaik, stelde twee weken geleden dat het OM fouten heeft gemaakt bij het onderzoek naar en het vervolgen van zijn cliënt. Daarom zou het OM niet-ontvankelijk zijn. De rechtbank veegde die eis gisteren echter van tafel.

Volgens Van Schaik zijn het OM en de Algemene Inspectiedienst (AID) hun boekje te buiten gegaan bij het onderzoek naar de fraude rond de visafslag. Eerder deze week bracht de advocaat van de Urker vishandelaar Jan K. hetzelfde naar voren. De AID zou „ouderwetse methodes” gebruiken om achter de waarheid te komen.

Woensdag moeten de laatste zeven verdachten in de visfraudezaak voor de rechter verschijnen. Naar verwachting doet de Leeuwardense rechtbank op 10 oktober uitspraak in alle 27 strafzaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer