Buitenland

„Wereld voorlopig nog niet veilig”

LONDEN (AP) - Het schier eindeloze conflict in het Midden-Oosten, het beschadigde imago van de Verenigde Staten door de mislukking in Irak en groeiend islamitisch fundamentalisme zorgen voor een weinig rooskleurige toekomst.

13 September 2007 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:06

Dat staat in het jaarlijkse rapport over de internationale veiligheidssituatie door het Londense International Institute for Strategic Studies (IISS), dat gisteren is verschenen.Europese leiders zijn volgens het IISS bereid terrorisme op nieuwe manieren aan te pakken en blijven proberen vrede te stichten in het Midden-Oosten, maar zullen waarschijnlijk weinig succes boeken zolang de Amerikanen niet wereldwijd respect weten af te dwingen. Als Washington niet daadkrachtig optreedt, bestaat de kans dat sluimerende internationale conflicten oplaaien, stellen de onderzoekers.

De strijd tegen al-Qaida is voorlopig nog niet gestreden, blijkt wel uit een reeks verijdelde aanslagen in Europa. Er zou sprake zijn van toenemende radicalisering onder moslims in Europa. De ideologie van Osama bin Laden en de zijnen heeft volgens het IISS dusdanig wortel geschoten in Europa dat het nog decennia duurt voordat deze radicale denktrant is uitgeroeid.

Voor Irak zien de onderzoekers de toekomst somber in. De Amerikaanse militairen moeten het vertrouwen winnen van Iraakse politici, maar het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken.

De 30.000 extra militairen die president Bush naar Irak heeft gestuurd, moeten begin 2008 een veilig en politiek stabiel Irak hebben weten te realiseren, anders kan ook dit militaire avontuur een debacle genoemd worden.

„Het zal jaren duren voordat het negatieve effect dat de oorlog in Irak heeft gehad (…) ongedaan is gemaakt”, aldus het rapport.

Ook klimaatveranderingen vormen een potentieel grote bedreiging voor de internationale veiligheid, volgens het jaarverslag.

De denktank wijst op potentiële strijd tussen landen of regio’s over goede landbouwgronden en watervoorraden als de klimaatveranderingen zich verder voortzetten. De stabiliteit in sommige regio’s kan ook in gevaar komen als stromen vluchtelingen op gang komen als gevolg van klimaatveranderingen, die gepaard kunnen gaan met overstromingen, zware stormen of juist grote droogte.

Het IISS rept van een in potentie „catastrofale” wereldcrisis die „het niveau van een nucleaire oorlog evenaart.” Volgens de rapportage is gecoördineerd internationaal beleid tegen het versterkte broeikaseffect hard nodig om grote conflicten te kunnen voorkomen. De samenstellers van het rapport pleiten ervoor dat eindelijk een land eens „effectief leiderschap” toont om de milieucrisis aan te pakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer