ECB haalt 60 miljard euro terug
FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dinsdag 60 miljard euro uit de geldmarkt gehaald. De stap volgde op een reeks van geldinjecties om een mogelijke liquiditeitscrisis te voorkomen.
De ECB kwam de afgelopen weken met een aantal ongebruikelijke kapitaalinjecties. Die waren nodig omdat er op de kredietmarkt krapte was ontstaan. Banken werden een stuk voorzichtiger bij het verstrekken van leningen aan elkaar. De geldinjecties van de ECB zorgden ervoor dat het financiële systeem draaiende bleef en daarmee in feite ook de economie.Dat de ECB nu geld uit de markt haalt, komt onder meer doordat er sprake blijkt te zijn van een overschot aan liquiditeit. Dat betekent dat er te veel geld in de markt is, wat tot uiting komt in de hoogte van de daggeldrente. Maandag bewoog het tarief zich rond de 3,5 procent. Nadat de ECB dinsdag 60 miljard euro aan de markt had onttrokken stond het tarief op ongeveer 4 procent.
De daggeldrente beweegt zich onder normale omstandigheden iets boven de zogeheten herfinancieringsrente, de rente die de centrale bank in rekening brengt aan commerciële banken. De herfinancieringsrente is verreweg het belangrijkste tarief in de Europese geldmarkt. Vorige week besloot de ECB het tarief onveranderd op 4 procent te houden.
Het sturen van de rentetarieven voor langer lopende leningen blijkt minder eenvoudig te zijn. De ECB beweegt zich ook op dit terrein, onder meer met zogeheten driemaands repo tenders, waarbij banken voor een periode van drie maanden geld kunnen lenen. Door het aanhoudende wantrouwen tussen banken onderling ligt de rente die banken elkaar hierbij in rekening brengen op dit moment op 4,75 procent. Volgens hoofd geldmarkthandel Peter Jongmans van Rabobank is dit ongebruikelijk hoog.
Normaal komt de ECB eens per maand met een driemaandstender, waarop banken op basis van een onderpand kunnen intekenen. In verband met de onrust op de kredietmarkt heeft de ECB zich de afgelopen tijd vaker dan normaal van dit middel bediend. Vandaag zou de bank voor de derde keer binnen een maand met een driemaandstender komen. Dat betekent volgens Jongmans van Rabobank dat de stabiliteit in dit segment nog niet terug is. „De ECB heeft hier de regie nog niet terug in handen.”
President Jean-Claude Trichet van de ECB betoogde dinsdag in het Europees Parlement dat de huidige crisis op de financiële markten een correctie van de markt is. De correctie is volgens Trichet nog niet tot een einde gekomen. Vertrouwen en transparantie zijn volgens hem in deze periode erg belangrijk. „Het wantrouwen is overal”, aldus Trichet.
De Rabobank verwacht dat de gevolgen van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt voor Nederland beperkt zijn. Dalende werkloosheid en oplopende lonen steunen het komende jaar het Nederlandse consumentenvertrouwen. Door het beperkte aanbod van woningen blijven de huizenprijzen stijgen.
De economie groeit volgens Rabobank volgend jaar met 2,5 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een groei met 2,75 procent. Analisten van zakenbank NIBC zijn somberder. Zij voorspelden onlangs voor volgend jaar een groei van 1 procent en waarschuwden voor het instorten van de Nederlandse huizenmarkt.