Buitenland

Palestijnen verdienen geld aan afval uit Israël

QEBYA - Walid Hassan verdiende vroeger een karige boterham met het bewerken van een dor en onvruchtbaar stuk land dat hij van zijn vader heeft geërfd. Nu laten hij en andere Palestijnen op de Westoever de Israëliërs afval dumpen op hun velden - ongeoorloofde praktijken die nare gevolgen kunnen hebben voor gezondheid en milieu.

Dalia Nammari (AP)
11 September 2007 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 05:05

Dat dergelijke vuilstortplaatsen her en der opduiken zegt veel over het tekort aan geld en banen op de Westoever, vooral doordat Israël zeven jaar geleden begon zijn grens steeds verder te sluiten voor Palestijnse arbeiders.Israëlische afvalbedrijven sturen elke dag tientallen vuilniswagens naar de vuilstortplaatsen, die vlak over de grens liggen. Niemand die kijkt wat er precies wordt gestort. „In plaats dat de bestuurder naar een stortplaats in Israël rijdt en daar 1500 sjekel (360 euro) per vracht betaalt, komt hij hier en betaalt hij maar 150 sjekel (36 euro)”, zegt Hassan, wiens familie meer dan een derde van haar 6,5 hectare land in een vuilstortplaats heeft veranderd. Er hangt zwarte rook boven de stortplaats, die een paar honderd meter af ligt van een olijfbomenbosje, een eenvoudig huis en een schapenkot. Hassan wijst een vrachtwagen met Israëlische nummerplaten waar hij het vuilnis kwijt kan.

Burgemeester Ayman Nafee van het nabijgelegen dorp Nelein, waar zich binnen een straal van 5 kilometer vijf illegale stortplaatsen bevinden, zegt dat er snel een eind moet komen aan de stortplaatsen, voordat de dorpelingen het gaan betreuren. „Er zijn risico’s waar de mensen zich niet van bewust zijn”, zegt hij. „Niemand houdt toezicht op dit afval. We weten niet eens of het giftige stoffen bevat waar je kanker van kunt krijgen.”

Nelein ligt in de buurt van de Centraal-Israëlische stad Modiin, een halfuur rijden van Tel Aviv. Nafee zegt dat de eigenaren van de afvalbedrijven zowel Joodse als Arabische Israëliërs zijn. Per dag rijden er zeker twintig vuilniswagens vanuit Israël naar zijn dorp met minstens 15 ton afval, waaronder bouwmateriaal, ziekenhuisafval en etensresten uit restaurants. Als dat lang blijft liggen, zeggen de autoriteiten, kan het grondwater vervuild raken.

Ook het verbranden van afval geschiedt zonder enig toezicht, met alle gevaren van dien. „De Israëliërs gooien chemicaliën en bouwmateriaal weg en er is geen toezicht op wat hiernaartoe komt”, zegt Omar Samha van het Palestijnse ministerie van Plaatselijk Bestuur. „De grondeigenaren brengen het milieu en hun buren schade toe.”

Vrachtwagenchauffeur Abdel Rahim Skafee zegt dat hij ongeveer tien keer per week naar Qebya komt vanuit de Israëlische plaats Ramle. De nabijheid van de stortplaats maakt het gemakkelijker -en goedkoper- om afval te dumpen. Terwijl hij praat lost hij een lading bladeren, plastic zakken en banden.

De stortplaatsen vormen niet alleen voor de eigenaar van de grond, maar ook voor honderden andere mensen een middel om in hun levensonderhoud te voorzien. Abed Ali Saed komt elke dag naar Hassans stortplaats om naar ijzer, koper en andere metalen te zoeken die hij op de markt kan verkopen om zijn twaalf leden tellende familie te eten te geven. Hij zegt dat hij daarmee 50 tot 60 sjekel per dag verdient. „Ik kan geen vergunning krijgen om in Israël te werken. Armoede heeft ons gedwongen hier te werken.”

Vroeger staken dagelijks zo’n 150.000 Palestijnen de grens over om in Israël te gaan werken, maar dat aantal is tot ongeveer 50.000 teruggebracht sinds het begin van de Palestijnse opstand in 2000. De scheidingsmuur die Israël langs, en op sommige plaatsen binnen de Westoever heeft opgericht maakt zelfs illegale grensoverschrijding onmogelijk. Het werkloosheidscijfer op de Westoever bedraagt volgens het Palestijnse bureau voor de statistiek ongeveer 26 procent.

Atayeh Badran, een 18-jarige jongeman uit Qebya, komt elke dag met zijn twee jongere broers naar Nelein om tussen het vuilnis te zoeken naar spullen die ze kunnen verkopen. Het zijn de enige inkomsten van zijn familie, zegt hij.

Vroeger werd er ook al wel Israëlisch afval in de Palestijnse gebieden gedumpt, maar toen gebeurde dat met instemming van de overheid. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Milieu zei niets af te weten van illegale stortplaatsen.

Een paar van de nieuwe stortplaatsen zijn alweer buiten bedrijf. Zoals die van Mohammed Nafee, een huisschilder die vroeger in Israël werkte en een jaar geleden het schilderen eraan gaf en de helft van zijn 8 hectare land in een stortplaats veranderde in de hoop snel geld te kunnen verdienen. Hij kreeg per dag zo’n tien vuilniswagens op zijn terrein. De gemeente Nelein klaagde hem echter aan en hij is op borgtocht vrij in afwachting van zijn proces.

„Deze mensen hebben het recht niet hun land op deze manier te gebruiken alleen maar omdat ze het bezitten”, zegt waarnemend hoofd van politie van Ramallah Abu Ali. „Er zijn andere overwegingen ten aanzien van het milieu en de volksgezondheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer