Consument

Bordeaux voor fijnproevers

Bordeaux: bakermat van de bekendste wijnen ter wereld. Denk aan grote namen als Chateau Margaux, Latour en Pétrus. Bordeaux: tevens een stad van allure, met prachtige (culinaire) winkels, historische gebouwen, goede restaurants en gezellige markten.

Sonja van de Rhoer en Cuno van ’t Hoff
31 August 2007 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 05:03
In Bordeaux worden mooie wijnen gemaakt, zoals op het Château Pedesclaux in Pauillac. Desondanks belanden miljoenen liters wijn uit deze Franse streek in het riool. De betrokkenen proberen het tij te keren, onder meer met de gids ”Bordeaux op z’n best”. F
In Bordeaux worden mooie wijnen gemaakt, zoals op het Château Pedesclaux in Pauillac. Desondanks belanden miljoenen liters wijn uit deze Franse streek in het riool. De betrokkenen proberen het tij te keren, onder meer met de gids ”Bordeaux op z’n best”. F

De wijnen van Bordeaux stonden jarenlang aan de top in wijnland. Het vakmanschap in de streek is groot, en wordt van vader op zoon en steeds meer op dochter doorgegeven. De regio heeft alles mee. Er heerst een ideaal klimaat met vochtige lentes, hete zomers, voornamelijk zonnig herfsten en zachte winters met nauwelijks vorst. Deze weersomstandigheden zorgen ervoor dat druiven er uitstekend gedijen. Ook de unieke samenstelling van de bodem, ”terroir” in vaktermen, draagt daaraan bij.Toch wordt er steeds minder Bordeauxwijn gedronken. Mensen vinden de wijn te duur, en de smaak ’moeilijk’. Jonge wijndrinkers zijn gewend aan zondoorstoofde wijnen uit Nieuwe Wereldlanden zoals Chili en Zuid-Afrika. Ongecompliceerde wijnen die gemakkelijk drinken omdat ze een beetje zoetig smaken door de hete zon. In de Bordeaux worden de druiven voor een wijn met zorg samengesteld, de hoeveelheden cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc luisteren heel nauw. Juist die blend maakt de wijn.

Proeverij
Verschillende Franse wijnstreken zien lijdelijk toe hoe miljoenen liters wijn niet worden geconsumeerd. Juist de goedkopere wijnen uit het schap van de wijnwinkel doen het minder goed. De consument kiest in dat geval voor Nieuwe Wereldwijnen van gelijke prijs. Het CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) organiseerde daarom in samenwerking met pr-bureau Sopexa in Nederland een professionele proeverij waarin wijnen door een vakjury werden gekeurd.

De vakjury, waarin mensen als Joop Braakhekke (Restaurant Le Garage in Amsterdam) en Marlies Batelaan (culinair journaliste Libelle) zitting hadden, kregen 328 wijnen uit de Bordeaux te proeven.

De prijs van deze wijnen lag tussen de 4 en de 5 euro. De jury oordeelde op technische basis, maar niet in de laatste plaats op drinkbaarheid.

Na de proeverij bleven 62 wijnen over, die zijn samengebracht in het handige gidsje ”Bordeaux op z’n best”. Het betreft wijnen die gemaakt zijn door wijnboeren die meegaan met hun tijd, goed naar de smaak van de consument luisteren en niet bang zijn om hun wijn te vermarkten. Wijnen die niet meer zo zwaar en log zijn als weleer, maar lichter en eleganter, met veel fruit, waardoor ze veel toegankelijker overkomen en prima begeleiders van maaltijden zijn.

Olijvenconfiture
Wijnliefhebbers kunnen niet om de fantastische wijnwinkels in Bordeaux heen. Rond het Grote Theater liggen er zo al drie. Bijzonder is ”l’Intendant de l’Hôtel des Vins” aan Allées de Tourny 2. Meer dan 15.000 flessen liggen opgetast in een 12 meter hoge winkel. Begin boven bij de oudste en mooiste flessen en loop dan langzaam naar beneden, waar de betaalbare Bordeauxwijnen liggen.

Bij wijn hoort kaas en omgekeerd. Niemand gaat zonder kaas de deur uit na een bezoekje aan de kaaswinkel van Jean d’Alos (fromageur, affineur, een kaasboer die zelf zijn kazen laat rijpen) aan Rue Montesquieu 4. Meneer Alos vertelt gepassioneerd over zijn kazen en zal zeker het een en ander laten proeven. Hij laat zijn kazen vergezeld gaan van bijzondere confitures. Bijvoorbeeld een olijvenconfiture bij een verse of halfzachte geitenkaas of een perenconfiture met kaneel en kruidnagel bij blauwgeaderde kaas. Ook het proberen waard: appelconfiture met vanille en geroosterde pijnboompitten bij harde kazen zoals comté of Beaufort, of bij een belegen boeren-Goudse.

Canelé
Kruiden- en specerijenliefhebbers komen aan hun trekken in het sfeervolle Dock des épices aan Rue St. James 20. Het assortiment is uitgebreid: eenvoudige kruiden, maar ook meer dan twintig soorten peper, vanillestokjes van diverse herkomst (leuk om het verschil te ruiken), exotische kruidenmengsels, tapenades, olie, azijn, mosterd en andere culinaire cadeautjes.

Voor het zoete toetje is een bezoekje aan een van de winkels van Baillardran onvermijdelijk. De canelé is een specialiteit uit Bordeaux en gebakken in de winkels van Baillardran van natuurlijke ingrediënten zonder conserveringsmiddelen. Het cakeachtige gebakje is aan de buitenkant knapperig gekaramelliseerd, vanbinnen zacht met vanille en licht geflambeerd met oude rum. De canelé stamt al uit de zestiende eeuw. Nonnen uit het klooster vonden nog een restje bloem en bakten er iets lekkers van voor de armen in de stad.

Mede n.a.v. ”Bordeaux op z’n best”, gratis te bestellen via info.nl@sopexa.com.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer