Kazachstan laat werk op olieveld stilleggen
ASTANA (ANP/RTR) - Kazachstan heeft al het werk aan het olieveld Kashagan laten stilleggen. De buitenlandse ondernemingen die aan de ontwikkeling van Kashagan werken, waaronder Shell, zouden milieuregels hebben overtreden.
De Kazachse minister van Milieu meldde maandag dat de activiteiten voor zeker drie maanden zijn opgeschort.Analisten vrezen dat Kazachstan net zoals buurland Rusland een grotere controle wil gaan uitoefenen over de eigen olie-industrie. Shell wilde gisteren geen commentaar geven over de maatregel van de Kazachse regering. De onderneming verwees naar het Italiaanse energiebedrijf ENI, dat de leiding heeft over het Kashaganproject.
Kashagan herbergt de grootste oliereserves buiten het Midden-Oosten. Aan het project nemen behalve ENI en Shell ook Exxon Mobil en Total deel, ieder voor 18,5 procent. Drie andere maatschappijen hebben een kleiner aandeel in het project.
Behalve de milieuregels zouden de buitenlandse firma’s ook de importwetgeving hebben overtreden door de invoer van twee helikopters. Afgelopen week bracht de Kazachse overheid nog andere bezwaren op tegen de exploitatie van Kashagan door ENI.
ENI gaat overleggen met de Kazachse regering over eventuele nieuwe voorwaarden voor de ontwikkeling en exploitatie van het veld. Topman Paolo Scaroni van het Italiaanse bedrijf zei afgelopen week dat het concern zich flexibel wil opstellen.
Eerder zei de Kazachse minister van Energie, Baktykozja Izmoechambetov, dat zijn land geen 10 procent, zoals eerder was afgesproken, maar 40 procent van de opbrengsten van het olieveld wil opstrijken. Daarnaast zou Kazachstan volgens waarnemers een groter belang in het project willen hebben. Bronnen rond de Kazachse regering meldden gisteren overigens dat Izmoechambetov zou worden ontslagen.
Volgens analisten is het zeer waarschijnlijk dat landen zoals Kazachstan binnen korte tijd het Russische voorbeeld zullen volgen en de olie- en de gasindustrie zo veel mogelijk in staatshanden onderbrengen. Dat zal echter pas over enige jaren gebeuren, omdat voor de ontwikkeling van de olie- en gasvelden buitenlandse expertise gewenst is.