Kabinetsformatie in België mislukt
BRUSSEL - De Belgisch-Vlaamse politicus Yves Leterme heeft donderdag, na vijf weken van onderhandelingen, koning Albert laten weten dat hij zijn pogingen opgeeft om een kabinet te formeren van christendemocraten en liberalen.
De koning zal nu naar verwachting een Franssprekende politicus vragen om politiek leiders te vragen wat voor een regering gevormd moet worden.Leterme probeerde sinds 16 juli overeenstemming tussen de christendemocraten en de liberalen te bewerkstelligen, maar de Franstalige Walen blijven zich verzetten tegen Vlaamse eisen voor meer autonomie. De Waalse politici vrezen dat concessies ten aanzien van de Vlaamse eisen het einde inluiden van België als federale eenheidsstaat. Zijzelf eisen waarborging van de rechten van Franstalige minderheden in Vlaamstalige regio’s, die voor de Vlamingen weer onaanvaardbaar waren. Concreet gaat het om de rechten die aan de Franssprekende minderheid in districten rond Brussel zijn verleend. Vlaamse politici willen een tweetalig kiesdistrict verdelen, zodat de Franstalige partijen niet langer kunnen meedoen aan verkiezingen in de Vlaamse voorsteden. De Franstaligen zijn hiertoe alleen bereid als het Frans mede voertaal wordt in die voorsteden, zodat Franssprekende Belgen op het gemeentehuis hun eigen taal kunnen spreken. De Vlamingen zijn hiertoe niet bereid.
Het was de afgelopen dagen de Waalse christen-democrate Joëlle Milquet die alle voorstellen van Leterme en de andere Vlamingen tegenhield. ’Mevrouw Njet’ werd ze donderdag hier en daar al genoemd. Maar Milquet heeft wel de steun van veel andere Waalse partijen en ook van veel Waalse burgers.
De Waalse liberale leider Didier Reynders gaf Leterme tot en met donderdag de tijd om met een ontwerp-regeringsprogramma te komen, inclusief een oplossing voor het autonomievraagstuk.
De liberalen en christen-democraten behaalden de meeste stemmen in de verkiezingen van 10 juni en hoopten op vervanging van de centrumlinkse regering van demissionair premier Guy Verhofstadt door een regering van christen-democratische en liberale signatuur. De aloude tegenstellingen tussen Wallonië en Vlaanderen gooien evenwel roet in het eten.
De formatie duurt inmiddels 74 dagen en een einde van de impasse lijkt niet in zicht. Belgische media gingen er donderdag van uit dat de koning nu een Waal zal aanstellen als nieuwe informateur. Mogelijk wordt dat een partijgenoot van Milquet, die dan haar keiharde en consistente nee enigszins zou moeten neutraliseren.