Nettoverlies Corus loopt op
Het staalconcern Corus heeft zijn nettoverlies in de eerste helft van 2002 zien oplopen, van 195 miljoen pond een jaar geleden tot 237 miljoen pond (378 miljoen euro). Ook de omzet daalde, van 4 miljard pond tot 3,5 miljard pond (5,6 miljard euro). Dit maakte de Brits/Nederlandse onderneming donderdag bekend.
Het operationele verlies stabiliseerde enigszins. Dat kwam uit op 207 miljoen pond (329 miljoen euro) tegen 200 miljoen pond in de vergelijkbare periode vorig jaar.
Corus zag in het tweede kwartaal een bescheiden herstel van de Europese staalprijzen. Die ontwikkeling maakte voor een beperkt deel de prijsdalingen in het eerste kwartaal goed. Het concern verwacht dat de prijzen in het komende halfjaar verder zullen stijgen.
De marktomstandigheden in de staal blijven echter onverminderd moeilijk voor de onderneming, die in de afgelopen maanden ook nog te maken kreeg met storingen bij enkele hoogovens.
De omzet uit staalactiviteiten nam met 10 procent af tot 3,1 miljard pond. Het operationele resultaat van de staaldivisie verbeterde van een verlies van 239 miljoen pond tot een verlies van 228 miljoen pond.
Corus wil voor de rest van het jaar geen prognoses doen. Bestuurder T. Pedder zei in een toelichting op de resultaten zich ook niet te willen wagen aan een voorspelling hoe lang het nog duurt voordat de onderneming uit de rode cijfers komt.
Pedder ontkende nog eens de geruchten dat de miljardenfusie met Corus’ Braziliaanse branchegenoot CSN op losse schroeven staat. Die geruchten willen onder meer dat Corus onder de overeenkomst uit wil en dat de Brazilianen van hun kant juist meer invloed willen hebben in de combinatie.
„Ik weet niet waar die verhalen vandaan komen”, zei Pedder. Hij rekent er nog steeds op dat de fusie in het eerste kwartaal van het volgend jaar definitief rond komt. Corus verwacht er veel van. De ijzerertsmijn Casa de Pedra van de Brazilianen gaat door voor ’het kroonjuweel’. De onderneming verwacht dat de fusie al in 2003 een positieve bijdrage levert aan de winst per aandeel.
De verkoop van de aluminiumdivisie, die in maart in de etalage werd gezet, moet nog voor het einde van dit jaar zijn beslag krijgen. Volgens Pedder wordt er met meerdere kandidaten gesproken. Corus wil de divisie, die door analisten een waarde wordt toegedicht van 1,4 miljard euro, het liefst in zijn geheel verkopen.
De Corus-topman wilde geen onderscheid maken in de prestaties tussen de Nederlandse en Britse onderneming. Volgens berekeningen van CNV Metaal en elektro leverden de activiteiten in Nederland (het voormalige Hoogovens) de afgelopen zes maanden nog een winst op van 29 miljoen pond.
De vakbond stelt dat „het lek in Groot-Brittannië” zit. De bond wil dat de directie van de Nederlandse onderneming er bij het Corus-bestuur op moet aandringen dat er in Groot-Brittannië harder moet worden ingegrepen. Een daar vorig jaar ingezette reorganisatie omvatte al een reductie van de staalproductie met 3 miljoen ton, de sluiting van drie staalfabrieken en het schrappen van 6000 banen. Corus verwacht dat de resulaten van deze reorganisatie in de loop van 2003 zichtbaar zullen zijn.