Economie

Wereldpolitiek maant financiële markten tot kalmte

AMSTERDAM (ANP/RTR/AFP) – Politici hebben wereldwijd bezorgd gereageerd op de onrust op de financiële markten. Zij roepen de markten op de rust te herstellen, want volgens hen is de economie gezond en hoeft niet te worden gevreesd voor een recessie.

17 August 2007 16:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:01

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken verlaagde vrijdag het toptarief waartegen banken geld kunnen lenen om de internationale kredietmarkten tot bedaren te brengen. De aandelenmarkten haalden opgelucht adem en lieten enkele procenten winst zien.De Franse president Nicolas Sarkozy riep in een brief aan de Duitse kanselier Angela Merkel op tot een bijzondere vergadering van de G7 om de onrustige situatie te bespreken. Volgens Sarkozy moeten de landen van de G7 meer doen om de transparantie op de financiële markten te vergroten.

De Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück gaf aan niet de noodzaak in te zien van de extra vergadering. Duitsland is momenteel voorzitter van de club van rijke landen. De volgende reguliere vergadering van de G7 staat voor oktober gepland.

Christine Lagarde, de Franse minister van Economische Zaken, zei dat er geen fundamentele crisis is op de financiële markten. Volgens haar verkeren de Franse economie en de Franse banken in goede staat. „Dit is geen beurskrach, maar een grove correctie", aldus Lagarde. Haar Britse collega, Alistair Darling, hield een vergelijkbaar betoog. „De Britse economie is sterk en stabiel, net als de wereldeconomie."De Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson, zei in een interview in The Wall Street Journal dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de verliezen op te kunnen vangen. De onrust op de financiële markten zal wel een wissel trekken op het groeitempo van de Amerikaanse economie, maar leidt niet tot een recessie, aldus Paulson. Volgens de minister is de wereldeconomie nog nooit zo sterk geweest als nu het geval is.

Ook in Australië is met bezorgdheid gereageerd op de onrust op de aandelenmarkten. De gouverneur van de Australische centrale bank, Glenn Stevens, zei dat de huidige beurscrisis „grenst aan het irrationele." Volgens hem zijn er juist signalen dat de rust begint terug te keren op de aandelenmarkten.

De Japanse minister–president Shinzo Abe zei eerder deze week dat de Japanse economie sterk is, ondanks de scherpe daling van de aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio afgelopen week. De toonaangevende Nikkei–index daalde vrijdag met een verlies van 5,4 procent naar het laagste niveau in twaalf maanden.

De internationale aandelenmarkten hebben sinds eind vorige week zware verliezen geleden door zorgen dat de problematiek op de Amerikaanse hypotheekmarkt zich uitbreidt naar de wereldeconomie. Door die onrust kwamen de kredietmarkten onder grote druk komen te staan. Banken hadden daardoor moeite om voldoende geld aan te trekken. Om voor voldoende liquiditeit in de geldmarkt te zorgen, pompten de centrale banken honderden miljarden dollars aan extra kapitaal in het geldsysteem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer