Economie

De Unie: Oorlog om ontslagrecht

CULEMBORG - Het wordt oorlog aan de cao-tafel als het kabinet zijn plannen om het ontslagrecht te versoepelen, doordrukt. Dat stekt voorzitter Jacques Teuwen van vakbond De Unie. De voorgenomen plannen maken de werknemers volgens hem vogelvrij.

Redactie economie
13 August 2007 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

In anderhalve maand tijd heeft De Unie circa 13.000 handtekeningen verzameld tegen de kabinetsplannen. De vakbondsvoorman voorspelt polarisatie als de Tweede Kamer ermee akkoord gaat. „Als je weet dat de sociale partners het oneens zijn, dan is dat vragen om problemen.”Teuwen vraagt zich ook af wat werkgevers de huidige arbeidsverhoudingen waard zijn. „Nu zijn mensen bereid gratis over te werken als het druk is. Zij vertrouwen erop dat in mindere tijden hun baas er ook voor hen is. Het is meer voor wat, hoort wat. Straks wordt het een afrekencultuur, waarbij het eigen belang vooropstaat.”

Minister Donner van Sociale Zaken heeft sociale partners voor 1 september om advies gevraagd over zijn plannen. Hij wil het ontslag eenvoudiger maken door wettelijk vast te leggen dat werknemers bij ontslag, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren, recht hebben op maximaal één jaarsalaris. Lagere inkomens kunnen meer dan een jaarinkomen meekrijgen, tot een maximum van 75.000 euro of, als zij ouder zijn dan 40 jaar, hoogstens een ton.

De werkgever hoeft in de plannen niet meer, zoals nu, toestemming voor ontslag te vragen bij de rechter, als hij maar betaalt. Een werknemer die het er niet mee eens is, moet dit zelf aanvechten.

„Zo wordt een arbeidsrelatie teruggebracht tot economisch begrip. Het wordt een rekensommetje.” Als een werkneemster vertelt dat ze zwanger is, slaat de baas aan het rekenen. „Wat is goedkoper: Ontslaan? Of zwangerschapsverlof doorbetalen?”

De vakbondsman verbaast zich erover dat de FNV-bonden en regeringspartij PvdA geen harde actievoeren tegen de plannen van Donner. Teuwen: „De voorstellen van het kabinet zijn asociaal en treffen vooral de zwakkeren. Dat is de achterban van FNV en PvdA.” Volgens hem worden bovendien niet alleen de zwakkeren getroffen, maar wordt ook niet het doel bereikt om zo veel mogelijk mensen aan de slag te krijgen en te houden.

Teuwen vreest dat straks aan de cao-tafel alleen nog gevochten wordt over ontslagrecht. Terwijl economische ontwikkelingen en toenemende internationale concurrentie volgens Teuwen vragen om een bredere blik.

Werkgevers moeten bijvoorbeeld bereid zijn te investeren in ouder personeel. Maar voor de vakbonden moet vrijwillige demotie bespreekbaar worden, waardoor werknemers op latere leeftijd een stapje terug kunnen doen in hun carrière. Het huidige loongebouw zorgt er volgens Teuwen nu te veel voor dat werknemers met het verstrijken der jaren automatisch meer verdienen, ook al nemen hun prestaties niet toe of nemen ze zelfs af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer