Economie

Aandeelhouders Fortis akkoord met overname ABN AMRO

UTRECHT (ANP ) – Een overname van de Nederlandse tak van ABN Amro door de Belgisch–Nederlandse bankverzekeraar Fortis is een stuk dichterbij gekomen. Aandeelhouders van Fortis gaven maandag het groene licht voor de overname en de daarbij behorende uitgifte van nieuwe aandelen.

Fortis kreeg de definitieve goedkeuring van zijn aandeelhouders in Utrecht, waar bijna 40 procent van het aandelenkapitaal was vertegenwoordigd. Een overweldigende meerderheid (96 procent) ging akkoord met de overname. Eerder op de dag had Fortis in Brussel al het groene licht gekregen van de aandeelhouders.

6 August 2007 13:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:59
UTRECHT - Aandeelhouders van Fortis tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden inzake het biedingsvoorstel over overname van ABN Amro en kapitaalsverhoging.
UTRECHT - Aandeelhouders van Fortis tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden inzake het biedingsvoorstel over overname van ABN Amro en kapitaalsverhoging.

„Een historisch moment”, zo omschreef Maurice Lippens, voorzitter van de raad van commissarissen van Fortis het fiat. Fortis mag van zijn achterban maximaal 13 miljard euro ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het concern wil het Nederlandse kantorennetwerk van ABN Amro, het onderdeel vermogensbeheer en het beheer van effectenportefeuilles overnemen voor 24 miljard euro.Fortis maakt deel uit van een bankengroep met Royal Bank of Scotland en Banco Santander. De drie willen ABN Amro voor ruim 71 miljard euro kopen en vervolgens opdelen. Santander heeft al toestemming voor de overname van zijn aandeelhouders, Royal Bank of Scotland vraagt donderdag om de zegen van de achterban. De bankengroep is al enige tijd verwikkeld in een overnamestrijd met Barclays. Deze bank heeft een lager bod uitgebracht op ABN Amro.

Hoewel verreweg het grootste gedeelte van de Fortisaandeelhouders met de voorstellen instemde, was er ook kritiek. Zo bleek tijdens de vergadering dat enkele pensioenfondsen, waaronder ABP en PGGM, tegen de overname stemden. Een woordvoerder van een van de fondsen liet weten dat zij de overname te riskant vinden. In een reactie liet Lippens weten hierover verbaasd te zijn. „Ik werk al lang met Nederlanders, maar dit begrijp ik niet van ze”, aldus de commissaris.

Nu Fortis de zegen heeft gekregen van zijn achterban, heeft het concern een belangrijke horde genomen. Toch kan er nog een kink in de kabel komen. Als minister Wouter Bos van Financiën besluit dat de opdeling van ABN Amro te veel risico’s met zich meebrengt, gaat het hele feest alsnog niet door. Bos laat zich adviseren door De Nederlandsche Bank (DNB), die voor 19 september laat weten hoe de vlag erbij hangt.

Bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron zei „zeer intensieve contacten” te hebben met DNB. „We zijn ervan overtuigd dat we aan hun eisen voldoen. Maar omdat zij uiteindeijk de beslissing nemen, kunnen wij geen garanties geven”, aldus de topman. Eerder liet DNB zich kritisch uit over een mogelijke opdeling van ABN Amro, ’s lands grootste bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer