„Een financieringsstelsel voor hbo en universiteiten”
Staatssecretaris Nijs (Onderwijs) wil kijken of het hoger beroepsonderwijs en de universiteiten niet op dezelfde manier kunnen worden bekostigd. Op dit moment hebben beide sectoren elk een ander financieringsstelsel.
Nijs sprak woensdag tijdens een kennismakingsvergadering met de onderwijswoordvoerders uit de Tweede Kamer. De staatssecretaris zei dat de instellingen door de invoering van de bachelor– en masterstructuur in het hoger onderwijs zoveel op elkaar lijken dat eenzelfde financieringsstelsel voor de hand ligt.
Hoe dat financieringsstelsel er uit moet zien, zei Nijs nog niet. Ze opperde subsidie op basis van de kostprijs van een opleiding, in plaats van studentgebonden financiering, zoals nu het geval is. Ook wat de overheid moet betalen, staat nog niet vast voor de staatssecretaris, die 143 miljoen euro moet bezuinigen. Zo vraagt ze zich af of kunststudenten wel meer vergoed moeten krijgen dan studenten in andere richtingen. Ook de financiering van postdoctorale opleidingen en tweede, of derde studies staat wat haar betreft ter discussie.
De belangrijkste verschillen tussen de bekostigingsstelsels van hbo– en universitaire opleidingen zitten vooral in het moment van uitkering, de hoogte van het bedrag en het feit dat er meer verschillende tarieven voor verschillende opleidingen in het hbo en minder in het wetenschappelijk onderwijs zijn.
Op het ministerie wordt al tijden gewerkt aan een nieuw bekostigingssysteem. Dat kwam in een stroomversnelling door de ontdekking van vermeende fraude met rijksgelden bij zes hbo–instellingen.
Voormalig minister van Onderwijs Hermans deed daarvan aangifte bij het openbaar ministerie (OM). Het OM heeft nog niet besloten of het tot vervolging overgaat, aldus een woordvoerder. Het onderzoek loopt nog. Ook de onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en het ministerie naar eventuele fraude in alle beroepsopleidingen, hbo’s en universiteiten is nog niet afgerond.