Opinie

Internetpreek dient Evangelieverspreiding

Preken op internet bieden enorme kansen voor de verspreiding van het Evangelie. Dat stellen B. J. den Dekker, D. J. van der Giessen en J. W. Platschorre in een reactie op het commentaar in deze krant van maandag.

3 August 2007 09:00Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Preken verspreiden via internet heeft het gevaar in zich dat mensen uitspraken uit hun verband rukken en de predikant gaan bekritiseren. Dat is de strekking van het RD-commentaar van maandag. Kerken moeten goed nadenken voordat ze eraan beginnen en het is goed dat zij de uitzendingen slechts voor eigen leden toegankelijk maken, voegt de commentator daaraan toe. Pas in de laatste zin wordt even gerefereerd aan het „zaaien aan alle wateren.”Wij betreuren het dat deze moderne vorm van Evangelieverspreiding zo eenzijdig wordt belicht. Het is een goddelijke opdracht om aan alle wateren te zaaien en in de Bijbel vinden we geen restricties ten aanzien van de middelen daartoe. Jesaja gebruikte een drinklied tijdens het wijnoogstfeest en Paulus preekte op de Areopagus. Helaas hebben veel reformatorische christenen last van koudwatervrees wat betreft het inzetten van eigentijdse middelen om mensen met het Woord te bereiken. Die vrees wordt nu aangewakkerd door eenzijdig te wijzen op mogelijke nadelen.

Bemoedigd
Er zijn inmiddels heel wat kerken actief met het via de digitale snelweg verspreiden van het Evangelie. Zo zijn sinds ruim vier jaar op www.prekenweb.nl preken te beluisteren van predikanten uit de Gereformeerde Gemeenten. Tienduizenden keren hebben deze preken inmiddels hun weg gevonden, naar Nederlanders in den vreemde, naar zieken en slechtzienden, naar zendelingen op verre posten en ’gewone’ kerkmensen die graag iets beluisteren in hun vrije tijd of in de file. Wekelijks komen er bij ons als beheerders van de site e-mails binnen van luisteraars die bemoedigd zijn door de preken. Van het misbruik waarvoor gewaarschuwd wordt, is ons nooit iets gebleken. Wel ontstaan er op internetfora gesprekken naar aanleiding van bepaalde preken, maar dat lijkt ons eerder goed gebruik dan misbruik.

Mochten uitspraken van predikanten uit hun verband gerukt en tegen hen gebruikt worden (iets wat met boeken en cassettebandjes overigens al decennia lang mogelijk was), dan ligt het probleem onzes inziens meer bij de criticaster dan bij de predikant. Een openbaar gemaakte preek kan immers ook heel eenvoudig dienen als tegenargument: „Luister zelf maar, dan hoor je hoe ik het bedoeld heb.” Overigens is in Nederland nooit iets van het genoemde misbruik gebleken, zo was zaterdag in dagblad Trouw te lezen. Als laatste kan nog gedacht worden aan het positieve bijeffect van discussie over een preek (in de media), namelijk wederom een mogelijkheid om God en Zijn dienst aan te prijzen.

Kansen
Jammer dat de commentator de schijnwerper vooral zet op de (mogelijke) nadelen van internetpreken en de enorme kansen voor de verspreiding van het Evangelie in één slotzinnetje afdoet. In dit slotzinnetje wordt zelfs de suggestie gewekt alsof het „zaaien aan alle wateren” een keuze is. De nieuwtestamentische kerk zou wel beter moeten weten na de zendingsopdracht uit Mattheüs 28.

Net als aan alle andere vormen van communicatie kleven er ongetwijfeld nadelen aan deze wijze; zoals al het mensenwerk niet meer is dan een slag met een kromme stok. Maar de Heere wil het middel ook gebruiken tot opbouw van Zijn Koninkrijk. En wat het zwaarst is, moet ons dan ook het zwaarst wegen.

De auteurs beheren de website www.prekenweb.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer