Oppositie wil banken tot meer service dwingen
In de Tweede Kamer groeit de wens om banken hun dienstverlening wettelijk voor te schrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hebben inmiddels geen vertrouwen meer in het eigen initiatief van de banken.
De oppositie wil dat minister Hoogervorst (Financiën) banken gaat verplichten in kleine kernen filialen open te houden, omdat door het sluiten van veel kantoren vooral kwetsbare groepen als ouderen en gehandicapten gedupeerd raken.
Hoogervorst liet woensdag tijdens een Kamerdebat blijken weinig voor wetgeving te voelen. „Het is buitengewoon gecompliceerd en brengt hoge kosten met zich mee. Bovendien, waarom zouden we het wel met banken moeten doen en niet met bijvoorbeeld bakkers of supermarkten”, zei Hoogervorst. De minister verwacht al veel soelaas van de mogelijkheid voor cliënten om hun rekeningnummer te behouden als ze overstappen naar een andere bank. Op die manier wordt de concurrentie tussen banken al vergroot, verwacht Hoogervorst.
De zorgen over het serviceniveau van banken op het platteland zijn echter erg groot in de Kamer. En vooral de oppositie vreest dat Hoogervorst en de banken onvoldoende inzien hoe urgent het probleem is.
De banken hebben aangekondigd een studie te willen doen naar de mogelijkheden om samen enkele voorzieningen in kleine kernen in stand te houden. Ook Hoogervorst ziet mogelijkheden om verschillende loketfuncties te bundelen. De oppositiepartijen willen echter snel een oplossing. De PvdA werkt inmiddels aan een initiatiefwet om een bepaald serviceniveau wettelijk vast te leggen.