Unie stelt looneis van 3 procent voor
Vakcentrale Unie MHP adviseert de aangesloten bonden volgend jaar maximaal 3 procent meer loon te vragen. De vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel denkt daarmee voldoende in te spelen op de verslechterde economische omstandigheden, aldus Unie-voorzitter A. Verhoeven dinsdag.
Volgens Verhoeven tonen berekeningen van Unie MHP aan dat volgend jaar de loonruimte 5 procent zal bedragen. Zowel de stijgende producentenprijzen als de hogere werkloosheid rechtvaardigen die stijging. „Gezien de tegenvallende economische omstandigheden adviseren we onze bonden echter niet meer dan 3 procent te vragen”, aldus Verhoeven. Het minimum ligt wat hem betreft op het inflatieniveau, dat op 2,5 procent wordt geschat.
Het CNV vindt het vroeg om nu al een looneis te formuleren. „Naar mijn gevoel is het beter om te wachten tot de cijfers van het CPB voor volgend jaar er zijn”, aldus CNV-voorzitter D. Terpstra. Die cijfers komen deze week beschikbaar. „Aan de hand daarvan kun je een solide eis stellen.” Over de hoogte van het loonadvies van Unie MHP heeft hij geen oordeel.
Het CNV komt maandag met zijn looneis voor 2003. „Het kennismakingsoverleg morgen met het nieuwe kabinet speelt daar wat ons betreft eveneens een belangrijke rol in. Morgen wordt duidelijk of we met de gezichten naar elkaar toe komen te staan, of dat de vakcentrales en het kabinet elkaar de rug toekeren”, zegt Terpstra.
Vakcentrale FNV wilde dinsdagavond niet reageren op het advies van Unie MHP. De grootste centrale komt eveneens maandag met haar eigen eis voor 2003.
Loonmatiging is een belangrijk punt in het nieuwe kabinetsbeleid. Vooral de concurrentiepositie van Nederland is in het geding als de lonen te hard stijgen, vindt het kabinet. Premier Balkenende wil de lonen volgend jaar niet meer laten stijgen dan de inflatie.
Donderdag hebben de sociale partners overleg met de nieuwe minister van Sociale Zaken De Geus. Die zal de vakbonden moeten overtuigen van het belang van loonmatiging. De sociale partners zijn echter ontevreden over diverse maatregelen die het kabinet al heeft aangekondigd. In hun ogen heeft het kabinet eenzijdig maatregelen over het afschaffen van het spaarloon afgekondigd. Daarnaast is het de werkgevers en vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten dat hun moeizaam bereikte akkoord over de WAO in de Sociaal-Economische Raad (SER) niet in zijn geheel wordt overgenomen.