Binnenland

Bomhoff wil af van bureaucratie in zorg

Niet alleen in de thuiszorg, ook bij ziekenhuiszorg hebben patiënten recht op zorg. Ziekenhuizen mogen daartoe bestaande regels overtreden. Minister Bomhoff van Volksgezondheid hoopt zo de wachtlijsten terug te dringen.

Binnenlandredactie
10 September 2002 11:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

Deze voorstellen deed de bewindsman maandag tijdens zijn eerste werkbezoek als minister aan het zorgveld. Hij bezocht ziekenhuizen in Sittard en in Groningen, die samen met Den Haag als proefregio gaan functioneren voor het experiment om met minder regels te werken.

Bomhoff verwacht veel van deze „perestrojka in de zorg”, zoals hij het maandag omschreef. Die moet afrekenen met „acht jaar verkrampt regelen in de zorg.”

In Bomhoffs voorstellen krijgen ziekenhuizen en zorgverzekeraars veel meer ruimte om zorg in te kopen. Zorgverzekeraars worden wel afgerekend op hun prestaties. Zij krijgen begin volgend jaar van het ministerie een rapportcijfer, dat in overleg met de consumenten- en patiëntenorganisaties is opgesteld.

De bewindsman maakt haast met zijn voorstellen. Zo wil hij met zijn voornemen de wachtlijst aan te pakken niet wachten op de „nieuwe prijslijsten uit Den Haag.” Over deze zogeheten diagnose-behandelcombinaties wordt al jaren gepraat. Ze moesten per 2003 voorzichtig worden ingevoerd.

Bomhoff gaf maandag geen antwoord op de vraag hoe de vernieuwing in de ziekenhuiszorg moet worden betaald. „Let u straks op de Troonrede. Daar zal het woord ”plafond” weinig meer in voorkomen.”

Minister Hoogervorst van Financiën weersprak vanmorgen echter dat de kosten ziekenhuiszorg ongelimiteerd kunnen stijgen. Hij is er zich niet van bewust dat er in het kabinet afspraken zijn gemaakt over het loslaten van uitgavenregels in de zorg, zo reageerde zijn woordvoerder vanmorgen.

Hoogervorst is er zich volgens zijn woordvoerder „niet van bewust dat er macrokaders in de zorg zijn verschoven.” „Er is wel afgesproken dat er meer geld naar de zorg gaat, maar niet dat er onbeperkt geld kan worden uitgegeven.”

De Tweede Kamer voelde vanmiddag Bomhoff (LPF) en Hoogervorst (VVD) tijdens het wekelijkse vragenuurtje aan de tand over de kwestie.

Een ander knelpunt in Bomhoffs voorstellen is het personeelsgebrek. Om dat te ondervangen wil de minister een systeem invoeren om het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel terug te dringen. Als werknemers zich drie maanden niet ziek melden of hun ziekte opvangen door ADV- of vrije dagen op te nemen, krijgen ze een premie ter hoogte van zo’n 150 euro. „De baten zijn vier keer zo hoog als de lasten”, aldus Bomhoff. Bij een experiment in Amsterdam daalde het ziekteverzuim met de helft. Zorgverzekeraar CZ gaat het systeem voor zijn personeel invoeren.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen toonde zich maandag „blij verrast” door het initiatief van Bomhoff. Ook de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland reageert positief. „We pleiten er allang voor bestaande structuren en regels te doorbreken”, aldus woordvoerder T. Dalinghaus. Hij is wel benieuwd naar de manier waarop de minister de extra medische behandelingen wil financieren. Het voornemen van Bomhoff zorgverzekeraars een rapportcijfer te geven, verwelkomt de branche.

Ook de coalitiepartijen VVD en CDA zijn benieuwd naar de financiering, maar juichen het schrappen van regels en terugdringen van de bureaucratie toe. „Positief en gedurfd”, vindt CDA-kamerlid Buijs.

De patiëntenorganisatie NP/CF toonde zich maandag bij monde van I. van Bennekom eveneens ingenomen met de plannen. „Wij zijn uitermate content met de voorstellen voor recht op zorg. Het is onacceptabel dat de wachtlijsten in de curatieve zorg zo lang zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer