Actie voor stopzetting Gouden Kooi
HILVERSUM (ANP) – Via het internet is een actie begonnen om het programma de Gouden Kooi van Tien te stoppen. De handtekeningen die de initiatiefnemers daarop verzamelen willen ze aanbieden aan programmamaker John de Mol, zo verklaren ze op de website www.stopgoudenkooi.nl.
„In het begin was er al veel ophef vanwege deelneemster Natasia die geld verkiest boven haar kinderen. Daarna leek de rust te zijn teruggekeerd in het huis, maar er zijn nu weer enkele vechtpartijen geweest en erger nog: een aanranding”, geven de initiatiefnemers als reden aan voor hun actie.Een Tien–woordvoerder zegt in een reactie dat het iedereen vrij staat om actie te voeren, „maar ik wil benadrukken dat ook wij geweld afkeuren. De deelnemers zijn er ook voor gestraft en we hebben ze gezegd dat geweld niet meer wordt getolereerd en die boodschap is goed aangekomen”.
In de laatste strijd onder de villabewoners was er volgens de zegsman geen sprake van aanranding. „De mensen wilden haar in het water gooien en haar daarom ontdoen van haar zender”.
Al sinds het programma vorig jaar werd aangekondigd is er discussie over wat ook wel het treiterprogramma werd genoemd. Zowel maatschappelijke organisaties als politieke partijen bemoeiden zich met het programma. Nog voordat de eerste uitzending een feit was riep Stichting De Kinderconsument kijkers en producenten op De Gouden Kooi te boycotten.
De stichting toonde zich geschokt dat pesten als amusement werd gebracht. „Pesten is een groot probleem voor kinderen. Het moet worden ontmoedigd, in plaats van gestimuleerd of beloond”, adus de onafhankelijke stichting, die de media controleert op schadelijke zaken voor kinderen.
Regeringspartijen CDA en ChristenUnie riepen bedrijven op om geen spotjes meer te plaatsen rond de reality–soap. De PvdA pleitte voor een gedragscode voor programmamakers. Aanleiding was het meedoen van Natasia aan het Tien–programma. Zij liet haar twee kinderen achter voor een mogelijk jarenlang verblijf in een villa in de hoop die uiteindelijk te winnen.
In de strijd om de kijker verschuift de morele grens steeds een beetje, meent de PvdA. „Wie niet shockeert, verliest kijkers. En wie kijkers verliest, verliest inkomsten”, aldus Tweede Kamerleden Dijsselbloem en Van Dam.
De zender moest zelf ook al verscheidene keren ingrijpen. Zo moesten twee mannelijke deelnemers het televisieprogramma verlaten, omdat zij met elkaar op de vuist waren gegaan. Ook een dame moest de villa verlaten omdat ze een andere kandidaat had geschopt.
De initiatiefnemers die het programma van de buis willen hebben, zeggen dat de programmamakers de touwtjes niet meer in handen hebben: „De politiek grijpt niet in en dus moeten de burgers opstaan”. Inmiddels zijn bijna 9000 handtekeningen opgehaald.