Gemeenten en campings zijn dronken jongeren beu
ZANDVOORT (ANP) - Gemeenten en campings worden steeds strenger als het gaat om alcoholgebruik onder jongeren. Dat constateert de Stichting Alcoholpreventie (STAP).
„Gemeenten als Renesse en Texel, die te maken hadden met alcoholmisbruik, willen van het zuipimago afkomen en hebben daarom ondubbelzinnig maatregelen genomen”, zegt STAP-directeur Wim van Dalen.Veel campinghouders willen volgens Van Dalen niet meer bekendstaan als de vakantieplaats waar jongeren zich klem kunnen zuipen en vervolgens hun roes uitslapen achter een ”Chinese Muur” van bierkratten. „Er zijn campings die zelfs het veldje waarop de jongeren stonden, hebben opgedoekt omdat ze het zat zijn”, aldus Van Dalen.
Renesse en Texel kwamen met gerichte maatregelen en handhaafden die ook. Zo controleren ze de leeftijden bij inschrijving op de camping, hebben de gemeenten een lik-op-stukbeleid en mogen er op campings geen bierkratten meer worden opgestapeld.
Ook in Zandvoort geldt een strenger toezicht op alcoholgebruik onder jongeren. Beheerder André van Dijk van camping De Branding: „Wij verkopen geen alcohol meer in de kantine dat ze mee kunnen nemen, we hebben een nachtwaker die optreedt en lopen zelf overdag rond. Als dan iemand lam rondloopt, spreken we die persoon erop aan”, somt Van Dijk op.
Hij zegt niet meer te kunnen doen. „Hoe moeten we jongeren gaan controleren en op hun gedrag aanspreken? Als we blaastests gaan houden en iemand heeft te veel gedronken, kunnen we die misschien van de camping sturen, maar dan staan die mensen met hun 2,0 promille buiten het terrein. Waar gaan ze dan heen? Dan kun je hen beter hier in de gaten houden. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf.”
STAP-directeur Van Dalen vindt dat gemeenten en campings de koppen bij elkaar moeten steken om het probleem gezamenlijk aan te pakken: „Laat ze ervaringen uitwisselen en met uniforme regels komen die speciaal gelden voor jongerencampings.”