Brussel alerter op ‘vreemde’ overnames
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie bekijkt de komende maanden of maatregelen nodig zijn tegen grote bedrijfsovernames door staatsbedrijven uit landen als Rusland en China.
Deze staatsbedrijven hebben immers niet altijd dezelfde bedoelingen als gewone investeerders, zei een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag.Bekend is dat machtige bedrijven als het Russische Gazprom momenteel grote investeringen en aankopen doen buiten eigen land. Ook rijke Chinese en Arabische staatsbedrijven zijn op overnamepad. Als ze cruciale Europese bedrijven kopen, geeft hun dat een grote macht.
„Het is een nieuwe ontwikkeling, die groot op het radarscherm van de Europese Commissie is verschenen”, zei de woordvoerder van EU-commissaris McCreevy (Interne Markt).
Aanleiding was een pleidooi van de Duitse bondskanselier Merkel woensdag. Ze wil een EU-bureau tegen ongewenste bedrijfsovernames door niet-Europese staatsondernemingen. Merkel kijkt daarvoor naar een soortgelijk Amerikaans bureau, het US Committee on Foreign Investments. Dat bureau kan de president adviseren een overname te blokkeren.
Een woordvoerder van Economische Zaken zei dat het verschijnsel de aandacht heeft van minister Van der Hoeven. Het onderwerp komt ook aan de orde op de economietop met het bedrijfsleven op 28 augustus. Hij wist niet of in Nederland zulke overnames aan de gang zijn.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW kent evenmin voorbeelden in Nederland. Volgens VNO-NCW snijdt Merkel een reëel probleem aan. Landen als China zijn grote machtsblokken geworden die een gelijkwaardige economische rol spelen.
VNO-NCW is voor nieuwe internationale afspraken over de overnames waar Merkel op doelt. Tegelijk waarschuwt de organisatie dat er geen maatregelen moeten worden genomen die weer tegenmaatregelen uitlokken.