Fietsen over groen podium in Rotterdams havengebied
ROTTERDAM - Laat de auto staan en pak de fiets. Snuif de geuren op van het Rotterdamse havengebied. Het Rotterdamse Havenbedrijf lanceerde maandag een fietsroute over de Landtong Rozenburg. De 10 kilometer lange en slechts enkele tientallen meters brede slurf, even voorbij Rozenburg, ligt als een groen podium geklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal.
Wie in de haven werkt, is gewend aan stank en lawaai. Op de landtong, even ernaast, heerst een serene rust. Op de kop, met zicht op de pier van Hoek van Holland, is de zilte zeelucht te proeven. Bij ”De Hoek” ligt de boot van Stena Line startklaar om uit te varen naar Engeland. Aan de Europoortzijde gaat P&O Ferries vanuit de Beneluxhaven de oversteek wagen.Niets doet hier denken aan stank en lawaai. Geen constante en oorverdovende „kabeng”-geluiden van het stapelen van containers. De landtong is een (is0(
84 hectare groot natuur- en recreatiegebied dat met een autoweg wordt doorsneden. Maar wie weet van een prachtige fietsroute, die zowel langs de Nieuwe Waterweg als langs het Calandkanaal voert?
(is2m(De president-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, Hans Smis, stapt als eerste op de fiets, met in zijn kielzorg de media. In Smis’ hand het fraaie boekje met de uitgestippelde fietsroute waarin alles is beschreven wat onderweg te zien valt. Pax Kroon, vicevoorzitter van de Rotterdamse afdeling van de Fietsersbond, juicht het initiatief van het havenbedrijf toe.
De Landtong Rozenburg is het groene podium in de haven. Op de fiets is het genieten van vergezichten en details. Megaopslagtanks die op gigantische hoedendozen lijken en meterslange pijpen met grote walmende fakkels doen de fietser beseffen midden in het havengebied te zijn.
Op de landtong zijn er geen havengeuren. Het ruikt naar jonge brandnetels, wilde rucola en bloeiende heesterrozen. Alsof de wereld gewassen is met reukzeep. In het gebied huizen zo’n 130 verschillende vogelsoorten. De poelen en plassen zitten vol eenden, ganzen en rietvogels. De scholekster, tureluur, grutto en kluut broeden er regelmatig. De kans is groot dat een voorbijganger oog in oog komt te staan met een Schotse hooglander.
Na het Educatief Informatie Centrum (EIC) is het flink doortrappen richting de punt van de landtong. Zo’n 8 kilometer lang suist de wind om de oren. De oever van de Nieuwe Waterweg is drukbevolkt met witte en zwarte zwanen.
De Maeslantkering nadert. Deze immense stormvloedkering vormt het sluitstuk van de Deltawerken. De twee bewegende armen zijn elk zo groot als de Euromast: 180 meter. De bolscharnieren, met het principe van een menselijk heupgewricht, zijn de grootste ter wereld. Ze beschermen Zuid-Holland tegen het hoge water.
De punt van de landtong biedt een spectaculair uitzicht. Zeereuzen komen en gaan. Een enkele olietanker buigt af naar een van de Europoorthavens. Het fietspad terug naar het informatiecentrum voert langs het Calandkanaal. Twee keer 8 kilometer is een hele trap voor een ongeoefende fietser.