Binnenland

Dode op Texel door bliksem

DE KOOG - Een 55-jarige man uit Amstelveen is zondag op het strand van Texel om het leven gekomen nadat hij werd getroffen door de bliksem. Twee familieleden die vlakbij stonden werden niet getroffen, maar raakten wel in shock.

Binnenlandredactie
16 July 2007 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

Dat maakte de politie zondag bekend. De bliksem sloeg rond 12.15 uur in op het strand bij De Koog. Ambulancepersoneel heeft geprobeerd de getroffen man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Een broer en een schoonzus van het slachtoffer waren getuigen van het drama en raakten in shocktoestand. Zij moesten in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder worden opgenomen. De drie waren op Texel op vakantie.Het onweer heeft dit jaar al enkele slachtoffers gemaakt. In Goirle werd vorige maand een 56-jarige vrouw uit die plaats gedood toen ze werd getroffen door de bliksem. Vorige week raakten in Kinderdijk vier wandelaars gewond door de bliksem. Twee van hen liepen zware verwondingen op. Een man uit het Drentse Erica raakte vorige week ook gewond door de bliksem. In het Gelderse Vorden vonden vorig jaar augustus twee fanfareleden de dood toen bij een begrafenis de bliksem op hen insloeg. Gemiddeld worden tegenwoordig in Nederland een of twee mensen per jaar dodelijk door de bliksem getroffen.

In Rotterdam en Numansdorp hebben maandagochtend branden gewoed door blikseminslag. Bij beide branden raakte niemand gewond. In Rotterdam sloeg de bliksem in het dak van een woning aan de Kerkstraat. De bewoners waren op dat moment niet thuis. De bewoners van een vrijstaande woning aan de Rijksstraatweg in Numansdorp wisten op tijd naar buiten te komen. In dat huis sloeg de bliksem in de schoorsteen.

Volgens een woordvoerster van het KNMI is er de eerste zes maanden van dit jaar niet ongewoon veel bliksem van de hemel neergedaald. „Bovendien zijn er regionale verschillen. In het westen is de afgelopen tijd meer onweer geweest dan in het noorden en oosten. In de beleving van mensen onweert het mogelijk vaker of meer dan anders, maar wij hebben daarvoor geen aanwijzingen.”

De woordvoerster kan niet zeggen of het toenemende aantal slachtoffers wordt veroorzaakt doordat mensen onvoorzichtiger worden als het onweert. „Ik kan me er wel wat bij voorstellen. We hebben dit voorjaar heel mooie, rustige maanden gehad met veel zonneschijn en mogelijk zijn mensen minder bedacht op onweer, dat in de zomermaanden geen uitzondering is.”

Het weerinstituut adviseert bij naderend onweer naar binnen te gaan en de ramen gesloten te houden om schade door wind en regen te voorkomen. Een afgesloten auto en een metalen caravan bieden ook veiligheid.

In huis is het beter niet te dicht bij het raam te staan. Om schade aan apparatuur te beperken, is het raadzaam de stekkers uit de antenneaansluitingen te halen en de telefoon- en de modemaansluiting los te koppelen van de computer. Het is beter om tijdens een onweersbui geen bad of douche te nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aan te raken.

Bij onweer is het gevaarlijk onder een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering te schuilen. Zwemmen, surfen en varen tijdens onweer is zelfs levensgevaarlijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer