In vuur en vlam
Titel:
”Wat heet!”
Auteur: Paul Gayler
Uitgeverij: Schuyt & Co
Haarlem, 2001
ISBN 90 6097 573 1
Pagina’s: 160
Prijs: € 26,15 (ƒ 57,52).Het pittige kookboek ”Wat heet!” zal in veel keukens zeker het vuur doen oplaaien. Topkok Paul Gayler werd bij het schrijven van dit boek geïnspireerd door keukens uit vijf verschillende gebieden, namelijk Mexico, India, Japan, Jamaica en de mediterrane landen.
”Wat heet!” begint met het hoofdstuk ”De vurige voorraadkast”. Hier vindt de lezer een opsomming van allerlei pittige en hete specerijen. Deze specerijen worden met naam en toenaam beschreven. Daardoor is dit hoofdstuk een mooi naslagwerk geworden.
Na dit hoofdstuk volgen onderdelen zoals ”Soepen en voorgerechten”, ”Vis-, schaal- en schelpdieren”, ”Gevogelte en vlees”, ”Pasta, rijst en brood” en ”Sauzen en specerijenmengsel”. De gerechten, in totaal ongeveer 150 stuks, worden alle bereid met pepers of een andere vurige smaakmaker. Onderling verschillen ze nogal in scherpte. De scherpste maaltijden zijn voorzien van een asterisk (*).
De recepturen zijn uitstekend en van een aantal gerechten zijn ’tongstrelende’ foto’s gemaakt. Het boek kan zowel door een beginnende keukenprins(es) als een gevorderde kok worden gebruikt. Mocht men het aandurven een vurig gerecht uit dit boek op tafel te zetten, dan volgt hier nog een tip: drink nooit water of bier na iets scherps, maar neutraliseer de smaak met melk of een ander zuivelproduct. Degene die deze tip navolgt, zal veel plezier aan dit mooie kookboek kunnen beleven.