Economie

”DSK” portretteert zich als „radicale hervormer”

PARIJS (ANP) - Nog geen jaar geleden moest de Fransman Dominique Strauss-Kahn een forse teleurstelling wegwerken toen hij binnen zijn eigen Socialistische Partij het als presidentskandidaat moest afleggen tegen rivale Ségolène Royal. Nu kan de professor economie en jurist vrijwel zeker rekenen op een functie die nauw aansluit bij zijn staat van dienst.

11 July 2007 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:55
STRAUSS KAHN...professor...Foto EPA
STRAUSS KAHN...professor...Foto EPA

Dinsdag schaarden de EU-ministers van Financiën zich achter de kandidatuur van Strauss-Kahn voor de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds, de organisatie die toezicht houdt op de economische en monetaire stabiliteit van de 185 aangesloten landen. De kans dat ”DSK”, zoals de 58-jarige Fransman in eigen land bekendstaat, de directeurspost bij het IMF binnensleept is daardoor zeer groot geworden.Strauss-Kahn combineerde de afgelopen twintig jaar een academische carrière met een politieke loopbaan. Na graden te hebben behaald in rechten en economie doceerde hij aan de universiteiten van Nanterre en Parijs.

In de jaren tachtig stortte DSK, in 1949 geboren in een Joods gezin met Marokkaanse wortels, zich in de politiek. Hij werd actief lid van de Socialistische Partij en ontwikkelde zich langzamerhand tot een van de boegbeelden van de ”PS”.

Zelf portretteert Strauss-Kahn zich als een ”radicale hervormer”, wat geregeld argwaan wekte in zijn partij, die zeker in de jaren tachtig en negentig nog beducht was voor liberaal economisch beleid.

In 1997 werd DSK prominent lid van de Franse regering onder premier Jospin. Als minister van Economie, Financiën en Industrie stond hij volgens vriend en vijand aan de basis van een sterke opleving van de Franse economie en bereidde hij de invoering van de euro voor. In de jaren daarvoor was DSK, die meerdere talen spreekt, onder meer actief als advocaat en directeur van een Franse industriële lobbygroep.

In 1999 trad Strauss-Kahn als minister af na beschuldigingen dat hij betrokken was bij financiële schandalen bij het oliebedrijf Elf en een Franse ziektekostenverzekering. Hij werd later door de rechter van iedere blaam gezuiverd en betrad opnieuw de politieke arena als parlementslid.

De afgelopen jaren was Strauss-Kahn betrokken bij het opstellen van het socialistisch verkiezingsprogramma voor de parlementsverkiezingen van afgelopen voorjaar. Na het verlies van de Parti Socialiste bij de stembusgang en de nederlaag van Ségolène Royal, die het bij de presidentsverkiezingen moest afleggen tegen Nicolas Sarkozy, wierp Strauss-Kahn zich opnieuw op als vernieuwer van de partij.

DSK, getrouwd met een bekende televisiejournaliste en vader van vier kinderen, zal zijn hervormingsmissie nu waarschijnlijk niet bij de PS, maar bij het IMF vervullen. In een verklaring zei Strauss-Kahn dinsdag al dat „de rol van het IMF moet worden geherformuleerd om de ontwikkelingslanden de rol te geven die zij verdienen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer